Deputatul Lorant Sas: ”Voi vota moțiunea simplă la adresa ministrului Virgil Popescu”

Camera Deputaţilor va da, miercuri, votul asupra moţiunii simple împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Moţiunea intitulată „România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetenţa lui Virgil Popescu” a fost inițiată de USR, iar dezbaterile au avut loc în şedinţa de marţi.

Deputatul bistrițean Lorant Sas a anunțat că va vota moțiunea simplă la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu, la baza deciziei sale stând mai multe motive.

De-a lungul mandatelor acestui politician, capacitatea de stocare și transport a gazelor naturale a rămas la un nivel mediocru, în mare parte moștenită dinainte de Revoluție. Chiar dacă vom umple depozitele subterane, vom avea nevoie de livrări din import, în timp real, pentru a depăși vârful de consum din iarnă. Asta înseamnă că la iarnă vor fi probleme! Peste 50% din gospodăriile din România încă nu au acces la rețelele de gaze naturale. Tarifele din piața liberă la energie electrică și gaze naturale determină scumpiri generalizate (antreprenorii care cumpără energie din piață fiind nevoiți să includă majorările de costuri în prețurile produselor sau serviciilor) iar acest ministru refuză să pună în practică reducerea taxelor aferente (în special în cazul TVA-ului de 19%), cum au procedat alte țări europene, de exemplu Spania sau Germania. Chiar și în cazul consumatorilor casnici, unde prețurile sunt plafonate, reducerea TVA ar mai ușura greutățile acestora în perioada anotimpului rece. De altfel, nu este clar dacă bugetul public va putea susține actuala schemă de compensare, iar reducerea plafonului de consum energie electrică este un semnal clar în această direcție și o limitare drastică a numărului de români care vor beneficia de plafonarea tarifelor la electricitate. Domnule ministru Virgil Popescu, în toți acești ani, în toate aceste mandate, NU v-ați făcut treaba și trebuie să lăsați pe cineva competent să se ocupe de aceste grave probleme care ne vor lovi năprasnic peste câteva luni”, a scris pe o rețea de socializare Lorant Sas.