Deputatul PSD Bogdan Ivan va propune majorarea alocației de hrană pentru bolnavii internați în spitale. ”De-a dreptul hilar: bolnavii au o alocație de 10 lei/zi, în vreme ce deținuții beneficiază de 32 de lei/zi”

 -  -  81023


Deputatul PSD Bogdan Ivan a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că va face demersuri în vederea majorării alocației de hrană pentru bolnavii internați în spitale, în condițiile în care suma acordată pacienților este de doar 10 lei/zi, în vreme ce alocația zilnică de hrană pentru deținuți este de 32 de lei/zi.

”Din păcate, astăzi, plafonul este de doar 10 lei per pacient pentru asigurarea celor trei mese pe zi. Este de-a dreptul hilar, mai ales în condițiile în care, la începutul pandemiei, oameni care de multe ori nu au contribuit cu nimic la bugetul de stat primeau alocație de hrană de 70 de lei. Mă refer la cei care veneau din afara țării și erau ținuți forțat în diferite hoteluri, moteluri și așa mai departe. În același timp, tot prin comparație, alocația de hrană pentru o persoană încarcerată într-un penitenciar din România este de 32 de lei/zi. Din punctul meu de vedere, acești 2 euro/zi pentru asigurarea a trei mese bolnavilor, care de cele mai multe ori au și un regim special de alimentație, nu ajung. Spre exemplu, cei care sunt infectați cu SARS-CoV-2 au nevoie de un aport suplimentar de calorii și de proteine și de un regim mult mai variat. În aceste condiții, este imposibil să trăiești cu acești bani și să asiguri trei mese pe zi”, a spus Bogdan Ivan.

Astfel, deputatul PSD susține că va face demersuri pentru a crește plafonul alocației de hrană pentru pacienții internați în spitale. În acest sens, parlamentarul a anunțat că va depune un amendament la Legea 95/2006 privind reforma în sănătate și va propune două variante – fie dublarea plafonului de la 10 la 20 de lei/zi, fie posibilitatea ca unitățile medicale să majoreze acest plafon în funcție de bugetele pe care le au la dispoziție.

”Săptămâna viitoare, imediat ce voi merge la București, împreună cu colegii mei vom găsi o soluție. Voi propune un amendament la Legea 95/2006 în privința creșterii acestui plafon, cel puțin a dublării sale. De asemenea, voi mai propune și un articol prin care această sumă să poată fi majorată în funcție de bugetul fiecărei unități spitalicești din România. De exemplu, dacă Spitalul Județean de Urgență Bistrița își permite să asigure mai mulți bani pentru acest lucru, atunci să poată să o facă. Astăzi, sunt multe spitale în România, și mă refer chiar la spitalul din Bistrița, care arată extraordinar, care au condiții foarte bune, dar care nu pot să depășească acest plafon pentru că este reglementat de lege. Din punctul meu de vedere, aceasta este o reglementare cât se poate de proastă”, a adăugat sursa citată.

Totodată, Bogdan Ivan a completat că va înainta și o scrisoare Ministerului Sănătății prin care va prezenta situația actuală și propunerile sale.

Vom căuta o soluție și vom găsi portița legislativă pentru a amenda această lege”, a încheiat Ivan.

8 notes
148 views
bookmark icon

One thought on “Deputatul PSD Bogdan Ivan va propune majorarea alocației de hrană pentru bolnavii internați în spitale. ”De-a dreptul hilar: bolnavii au o alocație de 10 lei/zi, în vreme ce deținuții beneficiază de 32 de lei/zi”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *