Deși epuizat după un an de pandemie, personalul de la SJU Bistrița a căpătat experiență în gestionarea cazurilor de COVID-19. ”Lucrăm mult mai relaxat decât la început”

După un an de pandemie, personalul Spitalului Județean de Urgență Bistrița a căpătat experiență în gestionarea cazurilor de COVID-19, spune managerul unității medicale, Gabriel Lazany.

”Suntem deja în valul trei al pandemiei. Am căpătat experiența valurilor anterioare și deja personalul din Spitalul Județean de Urgență Bistrița gestionează cazurile de COVID-19 mult mai relaxat decât la început, când ne confruntam cu un virul total necunoscut. Nu că acum l-am cunoaște mai bine, dar pandemia ne-a învățat cum să lucrăm, cum să ne protejăm și ce trebuie să facem”, a declarat Gabriel Lazany într-o emisiune de la postul local de televiziune AS-TV.

Potrivit managerului, de la debutul pandemiei și până acum, personalul medical a muncit mult, angajații ajungând să fie epuizați, dar, cu toate acestea, activitatea unității medicale a continuat deoarece pacienții au în permanență nevoie de îngrijiri.

Dacă luăm și analizăm toți factorii, constatăm că tot personalul are efectul de burnout (n.r. – sindromul „epuizării profesionale”), pornind de la personalul administrativ-TESA, până la ultimele cadre medicale. Oboseala se vede, mai ales în condițiile în care se lucrează într-o stare continuă de stres. Personalul medical trebuie să fie mereu atent, să realizeze procedurile corect, să aibă grijă să nu se infecteze și atunci presiunea este mare. Nu am făcut teste ca să vedem exact nivelul de burnout al personalului, pentru că nu ne-ar ajuta cu nimic. Chiar dacă s-ar constata că suntem cu toții epuizați, noi trebuie să ne desfășurăm munca în continuare. Pot să vă spun că și eu, de-a lungul anului trecut, am avut doar 4 zile de concediu de odihnă”, a mai precizat Gabriel Lazany.