Despre șpaga din spitale: ”Haideți să nu mai dăm, să nu mai aibă ce primi. Puneți medicii în situații jenante!”

 -  -  1913855

Directorul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a vorbit, într-o conferință de presă, despre faptul că medicii sunt puși în ”situații jenante” atunci când un pacient încearcă să le ofere bani. La capitolul ”șpagă”, managerul unității medicale spune că nu crede că la Bistrița au existat situații în care actul medical să fie condiționat de primirea unor sume de bani. 

Într-o conferință de presă, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a vorbit despre așa numita șpagă din sistemul medical. Potrivit managerului, pacienții sunt cei care aleg să ofere atenții medicilor, crezând că în caz contrar nu vor primi tratamentul necesar.

”Medicii cer șpagă sau pacienții o oferă? Condiționarea actului medical este un lucru care trebuie sesizat întotdeauna. Dacă i se condiționează cuiva realizarea actului medical, prin solicitarea anumitor sume de bani, sunt instituții ale statului care trebuie sesizate. Nu este normal ca un medic să condiționeze actul medical, mai ales că acum salariile sunt destul de interesante în zona medicală. Haideți să nu mai oferim, să nu mai aibă ce primi”, a spus Gabriel Lazany.

De asemenea, Lazany a mai afirmat că a văzut situații în spital în care medicii sunt puși chiar în situații jenante din cauza pacienților care aleargă după ei pentru a le oferi plicul cu bani.

Generația asta de medici tineri nu știe să ia, nu îi învățați. Dați-le pace! De multe ori, îi puneți în niște situații jenante să tot fugiți cu plicul după ei. Eu am văzut situații din-astea pe coridoare. Dați-le pace! Nu îi învățați. Trebuie să înțeleagă populația. E jenant!” a mai spus Lazany.

Managerul spitalului spune că a primit și o propunere de a îi căuta pe medici în buzunare la intrarea și la ieșirea din spital, însă, acesta spune că ar fi mult mai ușor ca toată lumea să renunțe la a mai încerca să ofere bani și să înțeleagă că va beneficia de același tratament și dacă nu va oferi plicul cu bani.

Haideți să nu îi mai dăm, ca să nu-l am eu de căutat pe medic. Nu e mai normal așa? Dacă un paznic vă cere bani, veniți la mine și spuneți-mi și vă asigur că a doua oară nu o să mai aibă ocazia să ceară. Dar pacientul nu înțelege că nu trebuie să dea. Atât este de îndoctrinată șpaga asta în medicină, încât dacă medicul refuză, pacientul crede că e foarte grav bolnav și că moare. Domnilor, nu se întâmplă treaba asta, vă face bine la fel” a completat Gabriel Lazany.

19 bookmark

One thought on “Despre șpaga din spitale: ”Haideți să nu mai dăm, să nu mai aibă ce primi. Puneți medicii în situații jenante!”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.