Diana Morar: ”Am semnat pentru susținerea unui proiect de lege care vizează Legea educației naționale”. Ce prevede

Diana Morar

Deputatul PNL Diana Morar a anunțat că a semnat pentru susținerea unui proiect de lege care vizează modificarea și completarea Legii educației naționale, inițiativă ce aparține Alinei Gorghiu. Având în vedere că au existat numeroase situaţii de săvârşire a unor fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale în instituţii de învăţământ, proiectul de lege reglementează situațiile în care se suspendă contractul individual de muncă al unui cadru didactic.

Astfel, contractul individual de muncă se suspendă de drept în situaţia în care cadrul didactic a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor fapte contra libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti sau dacă faţă de cadrul didactic au fost dispuse reţinerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, precum şi controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligaţii care împiedică exercitarea raportului de serviciu, în condiţiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare”, a precizat Diana Morar.

De asemenea, în situaţia în care faţă de cadrul didactic a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unor fapte contra libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, contractul individual de muncă se suspendă la iniţiativa conducerii instituţiei de învăţământ.

Trebuie să ne asigurăm că personalul didactic îşi desfăşoară activitatea profesională cu responsabilitate morală, decenţă, echilibru şi că acţiunile acestuia denotă respect faţă de prestigiul instituţiei de învăţământ şi faţă de profesie. Totodată, trebuie luate toate măsurile de precauţie şi de protecţie necesare pentru a evita tensiunile sau alte incidente, ţinând cont de sensibilitatea faptelor de care este acuzat cadrul didactic respectiv. Este important ca victima să fie protejată în permanenţă, indiferent de stadiul în care se află procesul, însă, având în vedere că în faza incipientă a anchetei penale abia încep să se strângă probele la dosar, rămâne la latitudinea conducătorului instituţiei, în funcţie de speţă şi de datele acesteia, dacă se impune suspendarea raporturilor de muncă”, este de părere Diana Morar.

One comment

  1. Completările nu rezolvă nimic. E nevoie de o nouă Lege a educației naționale. Mai precis, este necesar a se porni de la forma initială a Legeii educației naționale aplicată în 2011 (Legea Miclea-Funeriu) , care este în vigoare și în prezent, dar cu foarte multe modificări aduse de guvernele PSD care s-au succedat de atunci.
    Comisia prezidențială pe educație condusă de Mircea Miclea a făcut o diagnoză a întregului sistem de învățământ din România si a întocmit „Raportul pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării” , pe baza căruia a fost elaborat
    „Pactul național pe educație” semnat în anul 2008 de toate partidele politice. Pasul următor al comisiei a fost transformarea Raportului prezidențial în Legea educației nr. 1/2011 adoptată în mandatul de ministru al educatiei al lui Daniel Funeriu. Legea este și acum în vigoare, dar modificată major de guvernele PSD în mandatele de ministru ale Ecaterinei Andronescu, care a care schimonosit legea în asa hal încât Eurostat a anunțat că România a ratat toate țintele „Europa 2020” pe Educație și Cercetare.