Diana Morar, despre sprijinul pentru IMM-uri, acordat de PNL în pandemie! Măsurile PNL de amânare a ratelor la bănci și de majorare treptată a pensiilor!

 -  -  1155


Diana Morar a explicat măsurile luate de Guvernul PNL pentru susținerea companiilor afectate de perioada dificilă, din punct d vedere economic. În cadrul unei emisiuni difuzată pe canalul de facebook Ziar de Bistrița, Diana Morar a abordat cele mai fierbinți subiecte ale momentului: investiții, pensii, fonduri europene și măsuri economice.

Secretar de stat în Ministerul Justiției, Diana Morar candidează pentru o funcție de deputat pe listele P.N.L!

Diana Morar susține că taxele și impozitele NU se vor majora în 2021! Ce măsuri de relansare a economiei a implementat PNL!

Reporter: – Ce a făcut PNL pentru a susține mediul economic, puternic afectat de pandemia care a lovit NU numai Europa, ci întreg mapamondul?

Diana Morar: – Sunt 2 tipuri de măsuri . Sunt măsuri care au venit în sprijinul efectelor pandemiei și sunt o serie de măsuri care NU vizează contextul COvid. Dau aici un singur exemplu: Guvernul PNL a plătit 7 miliarde de lei, de 3 ori mai mult decât a reușit să plătească guvernul PSD în 2019, pe programul PNDL, de exemplu! S-au făcut aceste plăți, chiar dacă era pandemie.

În privința măsurilor care au venit în sprijinul celor afectați de COVID Din punct de vedere economic au fost măsuri pentru agenții economici mari și pentru agenții economici mici. Pentru agenții economici mari au fost înființat acel Fond de Garantare și mai multe scheme ș ajutoare stat , acordate prin programele de tip IMM care sunt în derulare și în acest moment!

Am fost plăcut-surprinși la discuțiile avute cu mediul de afaceri din Bistrița-Năsăud să constatăm că au fost beneficiari și sunt foarte încântați de măsurile luate de PNL pentru mediul de afaceri. Și mă refer aici la firmele mari din județ, care au înțeles mecanismele  și au aplicat din timp și beneficiază de programele pe care Guvernul le derulează.

Reporter: – Pentru oamenii de rând, care au rate, credite… i-a ajutat cumva Guvernul PNL? Că de cealaltă parte (de la PSD) atât aflăm: de împrumuturi, că domnul Câțu ne-a împrumutat copiii, nepoții,  NU se plătesc pensiile , vor crește taxele și impozitele? Spuneți-ne concret: vor crește pensiile și impozitele?

 Diana Morar: – NU! Nu vor crește taxele și impozitele! În proiectul de buget pentru anul 2021, pe care premierul Orban îl dorește discutat în Parlament imediat după 6 decembrie după ce Parlamentul va fi investit, să fie adoptat, așa cum prevede Legea 500, NU sunt măriri de taxe și impozite! Dimpotrivă, PNL își propune pentru anul viitor să vină cu 2 tipuri de măsuri în sprijinul cetățenilor. Să se proroge amânarea achitării ratelor până în iulie 2021 și din punct de vedere a plății efective a taxelor și impozitelor datorate către ANAF și să existe o eșalonare de 12 luni la plată. Sunt propuneri care vin în continuarea măsurilor de până acum!

Reporter: – Sunt șanse să se concretizeze?

Diana Morar: – Evident! Pentru că PNL va forma majoritatea în Parlament, va forma Guvernul. Și acesta este unul din punctele pe care Guvernul PNL le dorește să fie implementate și să vină în spriinul populației, efectiv.

Despre sprijinul acordat IMM-urilor, din fonduri nerambursabile!

“Pentru cei cu mici afaceri care au fost afectate și care au aplicat pe sistemul de granturi a fost pus la dispoziție 1 MILIARD de euro pentru acest an. În continuare, pentru anul 2021 se dorește suplimentarea cu încă 1.5 miliarde, cu  150% din totalul programului de până acum.” – a spus Diana Morar.

Reporter: – Aceste granturi se referă la sume nete, oferite PFA-urilor, IMM-urilor, care NU trebuie rambursate. Și mai există un sprijin, pentru investiții, să înțelegem?

 Diana Morar: – Sunt 2 tipuri de măsuri. Un tip de grant care vine ca firmele să-și achite din datorii, din facturile la utilități și un tip de granturi care vin pentru achiziția tehnologie ca să-și desfășoare activitatea. Acestea NU trebuie rambursate!

Reporter: – Și mai este un tip de sprijin, de proiect europene… până la 200.000 de euro.

Diana Morar: – Pentru anul viitor sunt deschise mi multe axe care vin în sprijinul firmelor!

Despre HORECA! Ce promite PNL-ul pentru redresarea acestui domeniu!

 Reporter: – Există șanse, promisiuni pentru a veni în sprijinul celor afectați?

 Diana Morar: – Este o discuție continuă la Ministerul Economiei. Am făcut parte din grupul de lucru care a avut tangență  cu cei care aveau spații închiriate în mall-uri și a fost o măsură care a venit în sprijinul lor pentru a-și putea achita chiriile restante. Pentru cei din Horeca, vor exista proiecte specifice, din fonduri europene.

 Reporter: – Sub formă de granturi?

Diana Morar: – Vor fi și sub formă de granturi și sub formă de investiții!

 Reporter: – Ratele la bănci, ca să revenim….

 Diana Morar: – Se vor amâna până în vara anului 2021, atunci când va veni și rectificarea bugetară!

 Reporter: – Fără ca băncile să poată interveni!

Diana Morar: – Exact. E încă o perioadă de respiro pentru cei care au credite la bănci!

Reporter: – Despre Start Up Nation, ce ne puteți spune…. iarăși un domeniu pe care-l așteaptă investitorii…

Diana Morar: – Se dorește continuarea acestui tip de proiect Start Up!

Reporter: – Sunt bani?

Diana Morar: –Da , sunt bani! Vom vedea și cu ocazia discutării bugetului, întrucât vizează fonduri guvernamentale!

Diana Morar susține că pensiile se vor majora progresiv: “P.S.D a avut 2 ani la dispoziție să aplice legea pe care au votat-o! Și NU au aplicat-o!”

Reporter: – Pensiile vor crește?

Diana Morar: – Există o legislație pe care chiar PSD a adoptat-o! S-a adoptat majorarea pensiilor cu un procent de 40%, dar NU a fost pusă în practică de PSD aplicat-o. Ei doar au votat. Pentru că au avut 2 ani la dispoziție să aplice legea pe care au votat-o! Și NU au aplicat-o! Guvernul PNL a aplicat-o gradual. În luna septembrie a fost o primă majorare a pensiilor! Iar acum, PSD stă pe margine și critică de ce nu ați crescut cu 40%. Legea a fost adoptată de ei și chiar ei NU au aplicat-o. PSD NU s-au lovit de o criză Covid și cu toate acestea NU au avut bani și nici înțelepciunea să găsească bani ca să majoreze pensiile. Acum NU înțeleg de ce vin și critică, pentru că PNL a fost singurul care a reușit să majoreze pensiile. Pe legea dată de PSD, evident!

Reporter: Deci, vor crește pensiile din 2021? Ce zicea domnul Câțu, domnul Burduja toți acești specialiști ai PNL-ului?

Diana Morar: – Suntem ținuți de lege. Evident că pensiile vor crește. Din perspectiva noastră, vor crește eșalonat. Nu va fi o creștere bombastică așa cum anunța PSD!

Reporter: – Se știe din 2021 cu cât vor crește? Se va ajunge la 40% așa cum zicea Olguța Vasilescu?

Diana Morar: – Această discuție va face parte din discuția generală. Important este să stabilim prioritățile față de criza sanitară, care încă NU a trecut. Nu poate spune nimeni că în primăvară NU o să avem pandemie. Dacă această pandemie a trecut. Nu putem spune că în  primăvară o să avem vaccinată toată populația țării…. și îmi doresc alături de toți colegii mei să trecem peste această pandemie. Am avut o situație grea, de gestionat treburi la nivel central, treburile țării în momente foarte grele. Noi e dorim cu toții să trecem, dar vor fi și efecte post-coVid… la nivel social, la nivel economic. aceasta ar trebuie să fie preocuparea sănătoasă a tuturor celor car candidează la alegerile parlamentare…

Reporter: – Vor trece parlamentarele, dar când veți vedea bugetul… cât de puțin s-a încasat la buget, datoriile care vin din urmă , împrumuturile realizate și de PSD și de PNL. Veți avea o Guvernare dificilă și e nevoie de ultra-mega-specialiști ca să salvăm ce se poate salva…

Diana Morar a declarat că România are o șansă enormă de reconstrucție din fonduri europene și a amintit de cele 80 de MILIARDE de euro, bani europeni care vor fi atrași în următorul exercițiu financiar!

Emisiunea integrală:

0 notes
280 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *