Diana Morar: ”Emil Radu Moldovan, cetățean de onoare la capitolul fake-news!”

 -  -  11337


După ce președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a declarat că Guvernul Orban ar fi retras instituției banii necesari pentru plățile către copiii cu cerințe educaționale speciale, la scurt timp au apărut și reacții în urma acestei afirmații. Avocatul Diana Morar îl acuză pe președintele CJ Bistrița-Năsăud că ar lansa în spațiul public ”fake-news”, completând că de fapt legea ar spune că aceste sume ar trebui achitate din bugetul județean.

Ne-au retras toate sumele alocate persoanelor cu CES. Nu m-a întrebat nimeni ca să ştiu să vă dau o explicaţie. Nu m-a consultat nimeni”, a spus președintele CJ Bistrița-Năsăud.

În replică, consilierul PNL Diana Morar a criticat această declarație a președintelui, acuzându-l pe acesta că ar fi lansat în spațiul public o informație falsă.

”Din ignoranță, Emil Radu Moldovan a uitat să previzioneze plățile aferente copiilor cu cerințe educaționale speciale și acum se plânge că Guvernul Orban nu susține aceste plăți. În realitate, sumele trebuie alocate din bugetele județene. Ordinul MECTS nr. 5574/07.10.2011, menționează că drepturile copiilor cu CES (cerințe educaționale speciale) se vor asigura din bugetele locale ale consiliilor judetene, indiferent de locul de domiciliu al copiilor, prin contract managerial, din sume defalcate din TVA prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/preșcolar”, a precizat Diana Morar printr-un mesaj postat pe pagina personală de pe o rețea de socializare.

Potrivit consilierului liberal, în județ sunt aproximativ 800 de copii cu cerințe educaționale speciale, care ar trebui să primească astfel de beneficii.

Prin Hotărârea nr. 564/2017 privind modalitatea de acordare a drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale școlarizați în sistemul de învățământ preuniversitar, se acordă elevilor cu CES beneficii materiale, în bani, adică acea alocaţie zilnică de 16, 6 lei, în funcţie de zilele de prezenţă la şcoală. În plus, aceşti elevi cu CES primesc şi alte drepturi care constau în rechizite şcolare, îmbrăcăminte, încălţăminte, cazarmament, în valoare de 300 – 360 lei”, mai arată Diana Morar.

În plus, aceeași sursă precizează că ”aceste sume trebuiau previzionate de la începutul anului, dar Emil Radu Moldovan a preferat să dirijeze banii Consiliului Județean după cum a avut chef, iar acum a ales să stea cu mâna-ntinsă, deși legea spune clar: aceste sume trebuie achitate din bugetul județean”.

În plus, Diana Morar este ”convinsă că în viitorul apropiat, reprezentanții PSD vor începe un război fake-news pentru denigrarea Guvernului PNL, sperând că cetățenii vor putea fi manipulați”.

1 notes
462 views
bookmark icon

One thought on “Diana Morar: ”Emil Radu Moldovan, cetățean de onoare la capitolul fake-news!”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *