Diana Morar (PNL): ”Angajaților de la stat nu li se va mai permite să cumuleze pensia cu salariul”; aproximativ 35.000 de bugetari primesc și pensie, și salariu

 -  -  11227


Ministerul Muncii și Protecției Sociale pregătește un proiect prin care va interzice cumulul pensiei cu salariul în cazul angajaților din sistemul public, a anunțat deputatul PNL Diana Morar. Practic, angajații din sectorul public care beneficiază de pensie, dar care continuă să muncească și primesc și salariu vor fi nevoiți să opteze pentru una din cele două surse de venit. Această reglementare nu se va aplica și în sistemul privat.

Un proiect va fi promovat de către Ministerul Muncii. Acesta conferă dreptul angajaților care ajung la vârsta de pensionare să își continue activitatea până la vârsta de 70 de ani. Este vorba atât de cei din sectorul public, cât și de cei din sectorul privat. Adică, cei care au ajuns la vârsta legală de pensionare pot să își continue activitatea până la 70 de ani, însă, la fel de bine, pot să se pensioneze la 65 de ani. Deci vorbim despre un drept și nu despre o obligație. În sectorul public, acest lucru înseamnă că persoanelor care aleg să lucreze până la 70 de ani li se va suspenda plata pensiei. În schimb, prevederea nu se aplică în sectorul privat. Orice angajat care se află într-o asemenea situație, care dorește să revină asupra deciziei și să se întoarcă la pensie va putea face acest lucru oricând și va beneficia de recalcularea pensiei, avantajul fiind majorarea pensiei sale proporțional cu perioada lucrată în acest interval de timp”, a declarat vineri, într-o conferință de presă, deputatul PNL Diana Morar.

Sursa citată a completat că acest proiect este unul cu impact bugetar.

”În sistemul public sunt acum circa 35.000 de persoane care realizează cumul între pensie și salariu. Odată cu intrarea în vigoare a acestui proiect legislativ – care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat – cei care lucrează la stat vor trebui să opteze pentru una dintre cele două surse de venit”, a completat Diana Morar.

Deputatul a subliniat că există și câteva excepții în acest caz, care se aplică persoanelor alese în exercitarea mandatului, personalului didactic și persoanelor încadrate în gradul III de invaliditate.

Parlamentarul bistrițean a adăugat că acest proiect ar putea fi adoptat în următoarele săptămâni.

 Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat că proiectul se află în etapa de consultare publică.

1 notes
352 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *