Diana Morar (PNL): ”Comisia juridică a Camerei Deputaților a admis proiectul de lege privind monitorizarea agresorilor cu brățări electronice”

 -  -  1003


Comisia juridică a Camerei Deputaților a luat în discuție proiectul de lege privind monitorizarea agresorilor cu brățări electronice, acesta fiind admis cu unanimitate de voturi, a anunțat deputatul PNL Diana Morar.

”Cu unanimitate de voturi, comisia a emis raport de admitere pentru acest proiect legislativ foarte important în prevenirea și combaterea violenței în familie. Urmează punctul final, votul în plen, Camera Deputaților fiind for decizional”, a precizat Diana Morar.

Sursa citată precizează că în comisie au fost adoptate o serie de amendamente importante la proiectul care reglementează înființarea, organizarea și funcționarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME).

”Operaționalizarea SIME se va face cel mai târziu la data de 1 martie 2022. Monitorizarea electronică se va face, în primă fază în sistem pilot, începând cu data de 1 martie 2022, în cazurile de aplicare a ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție. Astfel, persoanele împotriva cărora a fost emis ordin de protecție vor fi monitorizate electronic prin brățări fixate la nivelul gleznei. Și persoanei protejate i se va pune la dispoziție o brățară electronică, prin care va fi generată o alertă către Poliție în cazul apropierii sub distanța prestabilită a persoanei supravegheate. Victimele violenței domestice vor avea, așadar, un plus de siguranță”, a mai completat Diana Morar.

Parlamentarul bistrițean a adăugat că aspectele tehnice și organizatorice privind funcționarea în sistem pilot, precum și cele privind operaționalizarea SIME, vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului, care va fi adoptată în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.

”Sumele necesare pentru dezvoltarea, administrarea, funcționarea, mentenanța și operarea SIME, inclusiv pentru achiziția unor componente SIME, vor fi alocate de la bugetul de stat și, după caz, din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”, a încheiat Morar.

0 notes
128 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *