Diana Morar (PNL): ”Continuăm debirocratizarea și simplificarea actului administrativ în relația cu cetățenii”

 -  -  1083


O nouă inițiativă legislativă care vizează debirocratizarea și simplificarea actului administrativ în relația cu cetățenii a fost depusă în Parlament, a anunțat deputatul PNL Diana Morar.

Alături de colegii mei deputați Maria Gabriela Horga și Sebastian Burduja, am depus o nouă inițiativă legislativă, prin care toate instituțiile publice vor fi obligate să pună la dispoziția cetățenilor, în mod gratuit, în format fizic pe hârtie, dar și electronic, pe website-ul propriu, modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate”, a anunțat Diana Morar.

De asemenea, propunerea legislativă obligă autoritățile și instituțiile publice care solicită copii, în format fizic, pe hârtie, pentru diverse acte, cereri sau formulare, altele decât cele emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale, să asigure, în mod gratuit, fotocopierea acestora. Este normal ca autoritatea publică să asigure întreaga infrastructură necesară completării și depunerii cererilor și formularelor de care tot autoritatea condiționează prestarea unui serviciu public.

În plus, proiectul de lege extinde aplicabilitatea celor două măsuri nou instituite și în sarcina persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică. Astfel se garantează aceste facilități pentru toată sfera serviciilor publice, atât la nivel central cât și la nivel local, prestate de stat sau operatori privați.

”În ansamblu, propunerea legislativă are menirea de a ajuta cetățenii să-și rezolve rapid și simplu procedurile administrative de depunere a unor acte, cereri sau formulare la diverse autorități și instituții. Este interesul tuturor ca actul administrativ să fie rapid, ușor de realizat și fără cheltuieli din partea cetățenilor. Existența unor copii tipărite a documentelor pe care autoritatea le solicită, dar și fotocopierea gratuită, la nevoie, a actelor pe care autoritatea le solicită reprezintă premisele unui serviciu public de calitate și eficient”, a completat deputatul.

Diana Morar a ținut să sublinieze că prezenta propunere legislativă nu contrazice Legea nr. 267/2021, ci o completează, în sensul în care, dacă o autoritate publică solicită totuși copii după documente, altele decât cele emise de statul român, fotocopierea să se realizeze gratuit de către autoritatea solicitantă. În plus, propunerea legislativă obligă autoritățile publice să asigure formulare tipărite pentru cetățenii care au nevoie să solicite un serviciu public.

Această inițiativă vine în completarea legii prin care dosarul cu șină și copiile de buletin sunt eliminate.

1375200cookie-checkDiana Morar (PNL): ”Continuăm debirocratizarea și simplificarea actului administrativ în relația cu cetățenii”
0 notes
208 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.