Diana Morar (PNL): Decizia CCR privind pensiile speciale nu creează cadru legal pentru acordarea de noi pensii speciale

 -  -  1


Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit că este neconstituţională legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor. În acest context, deputatul PNL Diana Morar afirmă că decizia Curții ”nu creează cadru legal pentru acordarea de noi pensii speciale”.

Decizia CCR privind pensiile speciale nu creează cadru legal pentru acordarea de noi pensii speciale. Ea are aplicabilitate strict asupra pensiilor foștilor parlamentari aflate in plata la data abrogării legii. Acestea urmează a fi plătite in continuare. Pensii speciale noi însă nu se vor institui”, a precizat Diana Morar.

Într-un comunicat de presă, CCR a explicat că legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor a fost adoptată într-o singură zi, „cu încălcarea tuturor termenelor”, „ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său”.

Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.7/2021 pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor este neconstituțională. Curtea a observat că, potrivit art.76 alin.(3) din Constituție, „La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere”. Este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]. Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său. Respectarea art.75 și art.76 alin.(3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională. Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic. Totodată, în acest context, Curtea a reținut și încălcarea principiului securității juridice. Prin urmare, Curtea a constatat încălcarea dispozițiilor constituționale ale art.1 alin.(3) în componenta referitoare la democrație, art.1 alin.(5) în componenta referitoare la securitatea juridică a persoanei, precum și ale art.75 și art.76 alin.(3) privind desfășurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor. Decizia este definitivă și general obligatorie”, se arată în comunicatul de presă al CCR.

Reamintim că, pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. Ulterior, peste 70 de foşti parlamentari, printre care 7 din Bistrița-Năsăud –  Ioan Oltean, Emil Scurtu, Viorel Pupeză, Ioan Țintean,  Ioan Sonea, Emil Rus și Viorel Ilișiu-, au acţionat în instanţă Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale.

1 notes
1 view
bookmark icon

One thought on “Diana Morar (PNL): Decizia CCR privind pensiile speciale nu creează cadru legal pentru acordarea de noi pensii speciale

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.