Diana Morar (PNL): Proiect de lege care vizează achiziţiile publice, adoptat de Camera Deputaților

 -  - 


Camera Deputaților a adoptat , marți, un proiect de lege care vizează achiziţiile publice, concesiunile de lucrări şi servicii și căile de atac în urma atribuirii, a anunțat deputatul PNL Diana Morar.

”Proiectul de lege aduce următoarea schimbare majoră la Articolul 7 din Legea 98 / 2016 privind achizițiile publice, care prevede pragurile pentru achiziții directe fără licitație: achiziția directă de bunuri și servicii se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 500.000 de lei (față de 135.060 lei în actuala lege), respectiv achiziția directă de lucrări se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 5.000.000 de lei (față de 450.200 lei în actuala lege)”, a explicat Diana Morar.

Deputatul PNL completează că autoritățile contractante sunt obligate să consulte minimum trei operatori pentru achizițiile directe de peste 130.000 de lei la bunuri și 500.000 de lei la lucrări. Dacă în urma consultării autoritatea respectivă (primărie, minister etc.) primește doar o ofertă valabilă, achiziția poate fi realizată.

Inițiativa legislativă simplifică procedurile greoaie ale achizițiilor publice. Termenele de evaluare a ofertelor se reduc, astfel încât procedurile să fie finalizate într-un termen rezonabil, fără întârzieri nejustificate și fără a exista riscul unor blocaje.

Legea, care vine în sprijinul implementării eficiente a PNRR, merge la președinte pentru promulgare, Camera Deputaților fiind for decizional. Pentru această inițiativă legislativă s-au înregistrat 195 voturi ‘pentru’, 76 ‘contra’ şi 4 abţineri.

0 notes
1 view
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.