Eveniment

Diana Morar (PNL): ”Să purtăm cu mândrie ia, simbol al neamului românesc”

 -  - 


Deputatul PNL Diana Morar a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Iei, sărbătorită astăzi.

”Începând de anul acesta, în 24 iunie sărbătorim prin lege Ziua Iei, element identitar al culturii române. Ziua Iei coincide în mod fericit cu Nașterea Sf. Ioan Botezătorul și cu tradiția străveche a Sânzienelor, întregind ziua de sărbătoare. Ia, cămașa tradițională de sărbătoare confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii, reprezintă piesa de bază a costumului popular, un adevărat brand al României, cunoscută peste tot în lume pentru frumusețea și unicitatea sa. România a depus împreună cu Republica Moldova dosarul ”Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pentru înscrierea în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității UNESCO. Am un gând de recunoștință pentru toți creatorii populari si artizanii din județul Bistrița-Năsăud care prin măiestria lor duc mai departe aceste frumoase tradiții. Să purtăm cu mândrie ia, simbol al neamului românesc!”, a scris pe Facebook Diana Morar.

Proiectul de lege privind declararea zilei de 24 iunie drept „Ziua Iei” a trecut recent de Camera Deputaților, for decizional, și a fost promulgată pe 21 iunie 2022, de către președintele României.

Cu prilejul Zilei Iei pot fi organizate activităţi culturale, sociale şi artistice şi pot fi difuzate, prin mijloace de informare în masă, materiale care vizează promovarea şi protejarea iei. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a evenimentelor dedicate, în limita alocărilor bugetare aprobate. Unităţile de învăţământ, unităţile de cult, centrele comunitare, instituţiile culturale, precum şi reprezentanţele diplomatice ale României sunt invitate să participe la acţiuni de promovare a iei”, se arată în proiectul de lege.

59 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.