Diana Morar – prima inițiativă legislativă în calitate de deputat în Parlamentul României. Ce propune

 -  -  1948


Fost secretar de stat în Ministerul Justiției, Diana Morar a anunțat că a depus prima sa inițiativă legislativă în calitate de deputat în Parlamentul României. Potrivit acesteia, inițiativa vizează modificarea și completarea unui articol din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Astfel, Diana Morar precizează că este vorba despre articolul 54 din Legea nr. 304/2004.

Începând din 1 ianuarie 2022, apelurile se judecă în complet format din doi judecători și recursurile în format de trei judecători, cu excepția cazurilor în care legea prevede altfel. Schimbarea componenței completurilor de judecată în apel nu a fost analizată foarte bine la momentul adoptării, motiv pentru care atât Consiliul Superior al Magistraturii, cât şi alte forme de asociere din sistemul judiciar și-au manifestat dezaprobarea față de această modificare. Se impune așadar adoptarea unei soluții care să răspundă realității sistemului judiciar şi care să conducă la încetarea intervențiilor legislative cu caracter temporar. Scopul proiectului de lege este acela de a reveni la soluția legală conformă realității sistemului judiciar şi, totodată, de a scoate această situație din starea de incertitudine generată de actele normative de suspendare sau prorogare adoptate în ultima vreme”, a explicat deputatul Diana Morar.

Sursa citată completează că schimbările propuse sunt justificate.

Aceste schimbări sunt justificate în primul rând de situația resurselor umane în domeniul justiției din România, așa cum este prezentată în actele oficiale emise de către Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei, prin care se arată că schemele de personal nu permit la acest moment configurarea completurilor de judecată în apel în formulă de 3 judecători, fără ca această măsură să nu afecteze organizarea şi funcţionarea instanţelor de judecată și, implicit, actul de justiție. Numărul judecătorilor este unul redus în raport cu volumul de muncă efectiv al instanțelor şi încărcăturii de dosare în raport de fiecare judecător. Numai în urma unor strategii și reforme în sistemul judiciar se va putea aprecia asupra oportunității măsurilor de modificare a componenței completurilor, astfel încât să nu fie afectată organizarea şi funcționarea instanţelor de judecată”, mai precizează Diana Morar.

Proiectul de lege pe care l-a inițiat deputatul PNL prevede ca termen de intrare în vigoare data de 1 ianuarie 2022.

1 notes
73 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *