Diana Morar și Ioan Peteleu au depus un proiect și cer cadastru „de urgență!” Consilierii PNL vor ca Piața Centrală să rămână verde!

Diana Morar și Ioan Peteleu au conceput un proiect de hotărâre prin care vor să BLOCHEZE modernizarea Pieței Centrale, în varianta propusă de Crețu! Proiectul de hotărâre se va dezbate astăzi, la ședința ordinară care va avea loc la sediul Primăriei Bistrița.

Șmecheria lui Crețu e cu terenul! În actele vechi scrie că-i drum și NU-i spațiu verde…. în consecință e liber la tăieri de copaci!

Crețu susține că Piața Centrală NU-i prinsă în cadastrul spațiilor verzi, în consecință are liber la drujbă! Ecologiștii și ONG-urile din municipiu fac demersuri pentru blocarea proiectului și sunt gata să dea în judecată Primăria Bistrița, deoarece NU a încadastrat Piața Centrală, deși avea această obligație.

 

 

Consilierii PNL Diana Morar și Ioan Peteleu cer ca Piața Centrală să fie declarată zonă de spațiu verde… cum de altfel e situația în teren!

În realitate această suprafață a domeniului public NU deține nicio curte și nicio construcție , cestea fiind demolate cu peste 50 de ani în urmă, ci găzduiește de câțiva zeci de ani un spațiu verde compus în sensul Legii nr.24/2007 ,  compus din scuar de 106 mp  și o grădină (gazon verde și arbori).

 

Vezi EXPUNEREA de MOTIVE a consilierilor PNL

 

Juriștii Primăriei Bistrița le-au dat cu flit și merg pe mâna lui Crețu!

Introducerea Pieței Centrale în cadastrul spațiilor verzi ar însemna un regim special pentru acea zonă, care NU ar putea suferi intervenții majore. 

Dumitru Cincea e juristul care execută ordinele lui Crețu, după ce secretarul Floarea Gaftone a fost trasă pe linie moartă. În acest sens, juriștii din Primăria Bistrița au dat răspuns nefavorabil la proiectul inițiat de Ioan Peteleu și Diana Morar.

„prin proiectul anexă la  HCL nr. 78/2015 s-a propus Amenajarea și modernizarea Pieței Centrale prin realizarea unei grădini urbane în fosta incintă fortificată , a unui pavaj din piatră naturală fiind păstrați un număr minim de 32 de arbori și plantați un număr de 15 arbori ” 

CLICK să vezi obiecțiile la acest proiect!

Modernizarea propusă de Crețu: dispare spațiul verde, se taie TEII de aliniament plus o serie de alți arbori MATURI și sănătoși! 

În urma modernizărilor propuse, zona verde va dispărea și în locul gazonului se vor monta dale de piatră. Vor fi tăiați și copacii din jurul Bisericii Evanghelice, pe motiv că obturează imaginea monumentului și întreaga piațetă va fi regândită!

Pe scurt: 58 de copaci dispar din peisaj! Iarba din înteaga piațetă va fi înlocuită cu piatră naturală. Se vor realiza 2 fântâni arteziene și se vor monta 3 catarge. Băncile vor fi înlocuite și se va realiza o machetă din bronz! Vor fi plantați 16 copaci!

Cum poate fi BLOCAT acest proiect! ONG-iștii și ecologiștii spun că adună semnături de referendum, dacă primarul NU renunță!

Marea șmecherie a fost la faptul că Piața Centrală NU a fost inventariată ca spațiu verde, în consecință, se poate interveni prin tăieri masive. Ecologiștii, liberalii și ONG-urile din municipiu fac demersuri pentru blocarea proiectului și sunt gata să dea în judecată Primăria Bistrița, deoarece NU a încadastrat Piața Centrală, deși avea această obligație.

Consiliul Local a aprobat studiul de fezabilitate și urmează depunerea proiectului spre finanțare. Procedural, urmează ca juriștii Prefecturii să se pronunțe în privința legalității Hotărârii de Consiliu Local (prin care s-a adoptat documentațiile de modernizare), după care PNL-iștii pot să se adreseze instanței și să atace Hotărârea în contencios-adinistrativ. Practic, PNL-iștii vor ataca Hotărârea de Consiliu Local și vor cere suspendarea tuturor procedurilor de atragere a finanțării, până la pronunțarea instanței de fond.

Proiectul va fi realizat din bani europeni, dar costurile etimate sunt enorme în acest caz. Piața Centrală are 1.4 hectare iar Parcul Municipal are 6 hectare iar costurile de modernizare sunt similare. Proiectul de modernizare a Pieței Centrale va fi depus spre finanțare, imediat ce se va lansa ghidul solicitantului.

 

Între timp, Primăria Bistrița urmează procedura legală și poate elibera autorizație de construcție (după finalizarea proiectării ). Procedural, până acum, Planul Urbanistic de Detaliu a fost aprobat în iunie 2015 iar în martie 2018 s-a semnat contractul pentru realizarea proiectării. 

Modernizare mega-scumpă! Se vor cheltui 4 milioane de euro pe mai-nimic!

Proiectul NU este unul spectaculos și dacă ar fi să analizăm pragmatic, arhitecții care au conceput această lucrare înlocuiesc spațiul verde cu dale de piatră, propun tăieri masive în zona respectivă, amplasarea unei arteziene. Cu toate astea, proiectul lor este protejat de drepturile de autor, motiv care au dus la negocierea de 150.000 de euro!

Primăria a plătit 150.000 de euro pentru întocmirea documentațiilor de modernizare a Pieței Centrale și speră să prindă o finanțare europeană pentru lucrările propriu-zise. Reprezentanții Partidului Verde se opun acestui demers și consideră că se încalcă flagrant legile de mediu, care interzic tăierea copacilor de aliniament și intervențiile la spațiile verzi.

Diana Morar vrea să meargă la sigur și să blocheze proiectul, la Tribunal! 

Consilierul PNL Diana Morar a anunțat într-o conferință anterioară că va ataca în contencios-administrativ proiectul de hotărâre, imediat ce juriștii Prefecturii vor da avizul de legalitate. Asta deoarece, pe fondul problemei apar nereguli legate de statutul juridic al terenului. Conform certificatului de urbanism, Piața Centrală figurează în extrasul CF (neschimbat din 1930) ca fiind un spațiu cu curți și anexe gospodărești, fapt care NU este corelat cu realitatea. Ar fi un argument juridic interesant, pe baza căruia s-ar putea intenta un proces.

O instanță de judecată ar putea decide statutul JURIDIC al terenului! Dacă-i spațiu verde, ADIO tăieri de copaci! 

Ovidiu Crețu folosește extrasele de carte funciară cu situația de-acum 50 de ani, variantă care i-ar permite intervenții majore în Piața Centrală și implicit tăieri masive de arbori. Liberalii cer actualizarea documentelor și clarificarea situației juridice a terenului, singura modalitate legală de BLOCARE a proiectului. 

Cu o majoritate confortabilă în Consiliul Local și cu Serviciu Juridic de partea lui, primarul Crețu poate respinge orice  solicitare a consilierilor PNL și interpreta după bunul plac anumite chestiuni juridice. 

Într-un final, statutul juridic al terenului îl poate stabili o instanță de judecată, motiv pentru care ar trebui urmați pașii legali: Judecătorie – Tribunal – Curte de Apel procese care ar dura minim 2 ani. Rămâne de văzut dacă aceste tertipuri vor putea BLOCA proiectul susținut de Ovidiu Crețu, care prevede tăieri masive de arbori în Piața Centrală!