Din cauza pandemiei, la Bistrița, Ziua Națională a României va fi marcată altfel în acest an

 -  -  41032


În cinstea Zilei Naționale a României, din dorința de a cinsti memoria făuritorilor Marii Unirii de la 1918, precum şi a ostaşilor români care au luptat şi căzut pe front pentru reîntregirea naţională şi teritorială a României, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud va organiza evenimentul ”1 Decembrie 1918-ziua unui vis împlinit!”.

Evenimentul se va desfășura online și va fi transmis pe pagina de Facebook și canalul de YouTube a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud luni, 1 decembrie 2020, începând cu ora 10.00.

În debutul evenimentului va lua cuvântul Alexandru Gavrilaș, managerul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, după care vor adresa mesaje comunității județului Bistrița-Năsăud și Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, col. Cornel Traian Scurt, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan Bistrița, dar și protopot pr. Alexandru Vidican, Protopopiatul Bistrița.

Ulterior, va putea fi urmărit un spectacol online dedicat zilei de 1 Decembrie, care va fi susținut de actorul și scriitorul Dan Puric și cantautorul Victor Socaciu.

Evenimentul va fi întregit de difuzarea filmului documentar ”Decembrie-Portrete ale Marii Uniri” o producție 2018 a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud în colaborare cu LifeVision Films care prezintă medalioanele a opt personalități ale județului Bistrița-Năsăud implicate în realizarea Marii Uniri.

În Piața Centrală va fi organizată o ceremonie simbolică

De asemenea, marți, 1 decembrie, în municipiul Bistrița va fi organizată și o ceremonie simbolică pentru a marca Ziua Națională a României.

Ceremonia se va desfășura în Piața Centrală, începând cu ora 12:00, și va consta în intonarea imnului, rostirea unei rugăciuni și depunerea unei coroane.

La acest eveniment vor participa doar reprezentanți ai Instituției Prefectului, ai Consiliului Județean, ai Primăriei Municipiului Bistrița și ai Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”.

”Întrucât municipiul se află sub restricțiile de carantină pentru combaterea pandemiei cauzate de Coronavirus, dar și pentru că Ziua Națională a României nu putea să treacă nemarcată de autorități, s-a recurs la această variantă restrânsă, simbolică, pentru celebrarea celei mai importante zile a neamului românesc. Totuși, pentru a respecta măsurile în vigoare, ceremonia este una restrânsă atât ca număr de participanți, cât și ca durată de desfășurare, pentru a nu pune în pericol sănătatea nimănui. Din aceleași rațiuni, organizatorii nu au adresat publicului larg o invitație de participare”, precizează Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

4 notes
157 views
bookmark icon

One thought on “Din cauza pandemiei, la Bistrița, Ziua Națională a României va fi marcată altfel în acest an

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *