Direcția de Sănătate Publică a aplicat o amendă de 10.000 de lei după focarul de COVID-19 de la centrul pentru vârstnici din Cușma

 -  -  11095


S-a lăsat cu sancțiuni după focarul de COVID-19 de la Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice ”Sfinții Ioachim și Ana” Cușma. Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a aplicat o amendă în cuantum de 10.000 de lei, a anunțat directorul instituției, dr. Anca Andrițoiu.

”La Cușma, în acest moment, sunt 24 de cazuri, din care trei sunt angajați și restul beneficiari. Din păcate, au fost înregistrate și șase decese până acum. Primul caz a fost confirmat la o îngrijitoare de curățenie. Atunci când s-a făcut ancheta epidemiologică, declarația a fost că ea nu a fost în ultima săptămână deloc la centru pentru că s-a autoizolat la domiciliu. Astfel, am așteptat să vedem cum evoluează lucrurile. Din păcate, cred că a fost și o problemă de comunicare pentru că ei au constatat că oamenii nu se simt bine, au chemat Ambulanța, au făcut teste rapide și au trimis pacienții la spital fără să anunțe absolut nimic. La spital, fiind cu cod de spital, până când nu am făcut ancheta, noi nu ne-am dat seama că sunt cei din centrul de la Cușma. După câteva zile, făcând testarea periodică, ne-am trezit cu 16 cazuri. Această testare ar fi trebuit să fie făcută mult mai repede. Au fost colegii mei, au dat și niște amenzi pe acolo pentru că nu au respectat această metodologie, pentru că nu au testat suficient”, a explicat dr. Anca Andrițoiu într-o ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud.

Șefa DSP Bistrița-Năsăud a precizat că în acest caz a fost aplicată o amendă în cuantum de 10.000 de lei celor care răspund de activitatea centrului.

Totodată, sursa citată a adăugat că persoanele care au decedat – beneficiari ai centrului – nu erau vaccinate împotriva COVID-19. În plus, nici ceilalți beneficiari nu sunt vaccinați.

”Persoanele de acolo nu au acorduri de vaccinare, deși noi am solicitat acest lucru pentru că nu putem să facem vaccinare fără acord. Am trimis vaccin și s-a vaccinat personalul de acolo, dar nu și beneficiarii”, a mai spus directorul DSP Bistrița-Năsăud.

Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice “Sfinţii Ioachim şi Ana” din localitatea Cuşma funcţionează în cadrul Asociaţiei “Filantropia Ortodoxă” Bistriţa-Năsăud și a fost inaugurat în anul 2014. Acesta are o capacitate totală de 40 de locuri. 

1 notes
220 views
bookmark icon

One thought on “Direcția de Sănătate Publică a aplicat o amendă de 10.000 de lei după focarul de COVID-19 de la centrul pentru vârstnici din Cușma

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *