Directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae: Colectarea din poartă în poartă pe patru fracții, de anul viitor

Procesul de colectare a deșeurilor din poartă în poartă pe patru fracții ar putea fi implementat de la începutul anului viitor, potrivit directorului Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADI) Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae.

Au apărut o serie de modificări legislative – Ordonanța de Guvern 92 – care abrogă Legea 211 privind regimul deșeurilor și care obligă autoritățile publice locale să colecteze selectiv pe cel puțin 4 fracții. Și aici mă refer la fracția plastic/metal, fracția reziduală – deșeu menajer, fracția de hârtie/carton și fracția de sticlă. Înainte se permitea ca, acolo unde nu se poate colecta pe patru fracții, să se colecteze pe două fracții, urmând ca sortarea să se facă în stațiile de sortare a deșeurilor. (…) Însă, Ordonanța 92 nu ne mai dă nici varianta aceasta și ne spune că e obligatoriu să colectăm la sursă pe patru fracții”, a explicat Cristian Niculae într-o emisiune difuzată pe postul local de televiziune AS-TV.

În aceste condiții, ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud face o serie de pregătiri pentru ca sistemul de colectare din poartă în poartă pe cele patru fracții să devină funcțional de anul viitor.

Toate modificările pe care le vom face la sistemul de colectare vor fi în acest sens. În acest moment, discutăm cu operatorul de colectare să schimbăm sistemul, urmând ca ulterior să purtăm discuții și cu operatorul de tratare – Vitalia, în așa fel încât să punem în aplicare aceste reglementări în cel mai scurt timp. Eu zic că de la 1 ianuarie 2022 vom colecta la poarta casei pe patru fracții. În pubela neagră vom pune deșeurile reziduale, în pubela galbenă fracția plastic/metal, se vor distribui saci de culoare albastră pentru fracția hârtie/carton și saci de culoare verde pentru fracția sticlă”, a completat Niculae.

Directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud a mai precizat că se vor purta discuții și în ceea ce privește frecvența de colectare a acestor deșeuri.

”Vom lucra și la frecvențele de colectare pentru că ne dorim ca tarifele să rămână la niște cifre rezonabile. (…) Noi nu ne dorim să creștem taxele de salubrizare”, a mai spus sursa citată.

Cristian Niculae este convins că, prin demararea unor campanii de informare și conștientizare și printr-o separare corectă a deșeurilor la sursă, procesul de colectare a deșeurilor la nivelul județului Bistrița-Năsăud va fi îmbunătățit.

Întreaga emisiune de la AS-TV poate fi urmărită integral mai jos: