Doar 10 din cele 100 de insule ecologice propuse de Primăria Bistrița pot fi finanțate momentan. ”Ne vom bate în continuare pentru acest proiect”

FOTO cu caracter ilustrativ

Cu toate că intenționează să amenajeze un număr de 100 de insule ecologice în oraș, Primăria Bistrița nu poate obține finanțare în acest moment decât pentru 10 astfel de obiective, spune primarul Ioan Turc. Municipalitatea însă nu se lasă și va continua să caute soluții de finanțare și pentru celelalte platforme îngropate propuse. 

”În acest moment, avem o problemă cu finanțatorul. Noi intenționăm să amenajăm circa 100 de platforme îngropate. Din păcate, finanțatorul ne spune că numărul platformelor îngropate trebuie redus la 10, dar nu ne lăsăm. Vom semna contractul pentru cele 10 platforme îngropate și vom insista, la al doilea apel, pentru a obține finanțare tot pentru platforme îngropate. Îi asigur pe bistrițeni că vom identifica soluția. Nu dorim să mergem pe soluția platformelor supraterane decât în mică măsură. (…) Am văzut cum se comportă platforma îngropată amenajată cu titlu experimental pe strada Petre Ispirescu. Se comportă foarte bine, e curată, nu au existat niciun fel de probleme tehnice, așa că avem toate motivele să ne batem în continuare pentru acest proiect. Vom schimba paradigma în ceea ce privește modalitatea de colectare a deșeurilor, dar vom implementa și principiul ‘plătești pentru cât arunci’”, a spus primarul Ioan Turc, într-o conferință de presă în care a prezentat bilanțul la doi ani de mandat.

Proiectul privind insulele ecologice prevede înlocuirea actualelor platforme semiîngropate cu platforme îngropate pentru colectarea deșeurilor, după modelul deja testat pe strada Petre Ispirescu. Proiectul prevede și montarea unui sistem de monitorizare video a platformelor și implementarea sistemului ”Plăteşti pentru cât arunci!”.

Tot pe componenta de salubritate, primarul a mai precizat că, pentru a ține sub control situația curățeniei în oraș, reprezentanții municipalității au întâlniri periodice cu cei ai ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud și ai operatorului Supercom.

”La insistențele municipalității, operatorul de salubritate a achiziționat utilaje pentru măturat mecanic și continuă programul investițional. Am fost cât se poate de ferm în relația cu Supercom pe această componentă”, a completat Ioan Turc.

Primăria Bistrița solicită bani prin PNRR pentru amenajarea a 100 de insule ecologice și înființarea a două centre de colectare în oraș

Platformele de colectare a deșeurilor din Bistrița transferate către Primărie; municipalitatea vrea să amenajeze insule ecologice

Primăria Bistrița vrea să amenajeze 100 de insule ecologice în oraș, pe modelul testat deja pe strada Petre Ispirescu