Doar 8 dintre beneficiarii de ajutor social din Bistrița sunt apți de muncă. Primăria îi pune la treabă

 -  -  6


Un număr de 8 persoane din Bistrița, provenite din familii care beneficiază de ajutor social în baza legii privind venitul minim garantat, vor presta muncă de interes local, întrucât legea prevede că aceste persoane au, pe lângă beneficii, și obligații. 

Astfel, legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat arată că ”pentru sumele acordate ca ajutor social, una sau mai multe persoane majore apte de muncă, raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară, au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii”.

În aceste condiții, primarii au obligaţia să întocmească un plan de lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de munca prevăzute, să ţină evidenţa efectuării acestor ore şi să asigure instructajul privind normele de securitate şi sănătate în munca pentru toate persoanele care prestează lucrări de interes local.

Planul de lucrări de interes local se aprobă anual prin hotărâre a Consiliului Local, lucru care se va întâmpla, în curând, și la Bistrița.

În ședința ordinară din data de 21 decembrie, Consiliul Local Bistrița va dezbate un proiect de hotărâre care prevede aprobarea unui astfel de plan de lucrări de interes local.

Potrivit proiectului, printre sarcinile celor care vor presta muncă de interes local se numără și lucrări de deszăpezire a parcurilor și aleilor, de salubrizare a spațiilor verzi sau de crăpat lemne pentru școli și grădiniţe sau de îngrijire.

La nivelul municipiului Bistrița, în luna noiembrie a anului 2021, figurau 80 de persoane care beneficiază de ajutor social, provenite din 36 de familii. Dintre cele 80 de persoane, doar 8 sunt apte de muncă și au obligația de a efectua lucrări de interes local pe raza municipiului. Numărul mediu de ore de muncă/persoană este de 26. Un număr de 3 beneficiari adulţi ai ajutorului social se află în situaţie de incapacitate de muncă, dovedită cu certificate de expertiză medicală. Cele mai multe persoane obligate să muncească în folosul comunității sunt din Sărata – 6 persoane. Una este din Bistriţa și una din Unirea.

0 notes
0 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.