Din Bistrita

VIDEO: Doctorul Buta predică în Biserică despre moarte, suferință și mântuire! Ce să mai zici de lumea asta?

 -  - 


Directorul Spitalului Județean Mircea Buta a ținut un discurs în Biserica de la Coroana. Mircea Buta e la conducerea instituției de peste 20 de ani și la finalul anului își încheie actualul mandat de manager. Doctorul Buta se apropie de vârsta pensionării (64 de ani), dar NU este exclus să participe la concurs pentru un nou mandat.

Membru al asociației de așa-zise elite Rotary, Mircea Buta s-a apropiat de Biserică și este prezent la fiecare vizită a Mitropolitului. Cu sprijinul Rotary, Mircea Buta a construit o biserică în curtea Spitalului TBC de pe Valea Ghinzii și are un proiect similar: construirea unei Biserici în stil grecesc, în incinta Spitalului Oncologic de pe strada Alba-Iulia.

 

mas5aug

piatra-de-temelie-biserica-oncologie

 

 

 

 

 

 

 

Mircea Buta este membru al Adunării Eparhiale, care a acordat voturi la instalarea Mitropolitului Andreicuț spre exemplu, organism care mai este consultat pe diverse probleme ale Mitropoliei.

 

 

 

 

 

Profesor de Bioetică (NU de Teologie cum a fost prezentat publicului de către protopopul Vidican), Mircea Buta a susținut un discurs despre suferința bolnavului și teama acestuia de moarte.

La începutul discursului, Mircea Buta a luat binecuvântarea protopopului Vidican și a vorbit despre rolul binecuvântării: „Binecuvântarea este putere de legare … omul capătă efectiv și practic putere harică, duhovnicească. Cu toții avem nevoie ca de aer de această putere de legare (binecuvântare) pe care preoții ne-o dau și a cărui izvorâre culminează în Sfânta Euharistie.” a expus Buta. 

 

Inspirat din notițele cursului său, directorul spitalului a vorbit unui auditoriu format din aproximativ 50-60 de persoane.

Îngrijirea omului suferind în duh creștin este titlul lucrării prezentate de doctorul Buta în cadrul conferințelor creștine.

Aceste cuvinte vin… „din partea unui laic, ce-i drept… îmbisericit și mă adresez preoților, credincioșilor  medicilor și întregii echipe angrenate în îngrijire, familiilor, prietenilor celui suferind. Cu toții ne aflăm în suferință. Suferința este pe mai multe paliere și când vă gândiți la boală să știți că boala este: biologică, psihică, socială și spirituală. Și există specialiști pentru toate aceste paliere ale suferinței. „

 

b0

b12

12910903_1523008951338422_1469187311_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boala înseamnă o provocare pentru credință, pentru că boala trebuie asumată. Pentru om, sănătatea NU poate fi un bun dobândit în mod definitiv. De când ne naștem, NU putem fi sănătoși până la moarte. „ – a citat Buta.

Sănătatea – ca stare paradisiacă a omului și despărțirea de această stare de omul adamic. Citate din Sfinții Părinți.

Citate marca Mircea Buta:

 – Boala NU trebuie înțeleasă ca o răzbunare pe care Dumnezeu o dă omului!

 – 50% dintre boli și infirmități și decese sunt rezultatul stilului de viață pe care oamenii îl adoptă.

 

Despre MAGIE și MINUNE în medicină

„Tradiția terapeutică elaborată de creștinism în cele dintâi veacuri e pe cale să se stingă, iar medicina contemporană devine tot mai păgână și inclusiv prin cerințele noastre și mai apropiată de magie decât de minune” a completat Mircea Buta.

 

O paralelă între medicina contemporană și abordarea creștină, între MIRACOLUL provenit din ordinea divină și MAGIEI invocată de medicina modernă.

„Doctorului pentru slujba lui, dă-i cinstirea care I se cuvine, căci și pe el, Domnul l-a făcut.” (Sf. Sirac Sirul.)

L-a citat pe sfântul Vasile cel Mare: “Medicina trebuie adusă sub ocârmuire creștină, adică trebuie făcută întotdeauna după voia lui Dumnezeu, pentru mânturie!” adică ținta creștinului care este? NU este bunăstarea de pe pământ, ci este viața veșnică, noi pentru asta ne luptăm! a completat Buta.

Abordarea creștină și degradarea actului medical, în viziunea lui Buta

Mircea Buta a prezentat cazuri din experiența sa și a vorbit despre teama celor aflați în preajma morții. Atitudinea medicilor față de bolnav și frica suferinzilor în fața morții.

 

Noi trebuie să plasăm omul suferind în central atenției noastre – principiul de bază în abordarea creștină a actului medical.

În expunerea sa, doctorul Buta a realizat o sinteză a cazurilor pe care le-a întâlnit pe paturile Spitalului Județean… pacienți aflați pe patul de moarte și regretele acestora, precum și atitudinea sa în fața acestor cazuri delicate.

Experimentul BUTA –  rugătorii pentru 100 de bolnavi

 

Acum un an, directorul Buta a făcut un experiment la Spitalul Județean pe un grup de lucru format din 100 de bolnavi. S-au rugat grupuri de călugări ortodocși din județ, preoți din parohii, preoții misionari ai spitalului și membri familiilor suferinzi.

În cadrul acestui experiment au fost preoți care s-au rugat fără să cunoască personal bolnavul pentru care o face. La fel cum nici bolnavul NU știa că sunt înălțate rugi pentru sănătatea sa.

” în cadrul experimentului au fost rugători care NU i-au cunoscut pe bolnavi, iar rugăciunea creștină s-a făcut în Duhul lui Dumnezeu. ” după cum a zis Buta.

Directorul Buta a prezentat ambiguu acest experiment, cu următoarele concluzii:

„Rezultatele au confirmat ipoteza de lucru: rugăciunea a favorizat vindecarea în 60% din cazuri, iar recuperarea a fost cu 50% mai bună.” „Unii vor fi mântuiți prin credința altora…!”  a susținut Buta, făcând o  paralelă cu Duminica Slăbănogului, când de fapt e vorba de o vindecare, NU de mântuire.

Protopopul a mulțumit directorului Buta pentru cuvintele susținute în fața publicului:

„Mulțumim domnului doctor pentru prezență… și la un moment dat Nu am știut dacă avem în față un duhovnic sau un doctor… sau și una și alta… și am sesizat în cele spuse de domunul doctor  că e nevoie de două calități în actul medical, dincolo de știința medicală și anume: RĂBDARE și SMERENIE!” a încheiat protopopul Vidican.

 

b1În această ieșire publică, doctorul Buta a sintetizat un curs de bioetică, încercând să arate o abordare creștină a medicinei. A preferat un limbaj accesibil publicului-larg, dar a inserat și teme profunde. Expunerea lui Buta conține greșeli dogmatice pe alocuri, mântuirea fiind un act de voință proprie în primul rând și nu poate surveni exclusiv prin grija altora, conform dogmelor ortodoxe.

 

 

 

 

Citește și:suita-11  PAMFLET – Stăpâne, Stăpâne mai cheamă-ți ș’un câine…

http://www.ziardebistrita.ro/stapane-stapane-mai-cheama-ti-sun-caine/

 

 

 

 

 

 

 

143 views
bookmark icon

9 thoughts on “VIDEO: Doctorul Buta predică în Biserică despre moarte, suferință și mântuire! Ce să mai zici de lumea asta?

Oldest
Newest
Most Upvoted

  Write a comment...

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Oldest
  Newest
  Most Upvoted