Politic

Doi deputaţi liberali propun deduceri fiscale pentru familiile cu copii

 -  - 


Deputaţii PNL Mara Calista şi Robert Sighiartău au depus un proiect de lege care prevede deduceri fiscale atât pentru familiile cu copii, cât şi pentru contribuabilii care au persoane aflate în întreţinere.

Parlamentarii PNL Mara Calista şi Robert Sighiartău au iniţiat o propunere legislativă pentru modificarea aliniatelor (1)-(3) ale articolului 77 din Legea nr. 227/2017 privind Codul fiscal. Acest proiect de lege este susținut de încă 50 de deputaţi de la mai multe partide parlamentare.

Prin aceasta iniţiativă legislativă se propune ca părinţii să beneficieze de o reducere de taxe pentru fiecare copil având ca scop încurajarea natalităţii. Totodată, aceste prevederi ar urma să se aplice şi celor care au în întreţinere una sau mai multe persoane.

Inițiatorii proiectului afirmă că anul 2021 a reprezentat anul cu un minim istoric în ceea ce privește cifrele natalităţii. Conform Institutului Naţional de Statistică, în anul 2021 s-au născut 180.000 de copii, faţă de anul 2020 când se născuseră 200.000 de copii, iarăşi un record negativ al ultimilor ani din România. Anul 2021 este similar anului 2011, an marcat de criza economică, când s-au născut tot 180.000 de copii.

Este nevoie de măsuri reale pentru încurajarea natalităţii în România. Tinerele familii au nevoie de ajutor şi actuala inițiativă legislativă tocmai asta îşi propune. Să ofere stimulente financiare prin reducerea taxelor pentru a-i încuraja să îşi mărească familia. Am încredere că în cel mai scurt timp acest proiect va deveni lege, iar toţi colegii din Parlament vor susţine această propunere”, a declarat Mara Calista.

La rândul său, deputatul Robert Sighiartău, într-o postare pe o rețea de socializare, precizează: ”Oamenii sunt cel mai prețios patrimoniu al unei țări. Or, de 32 de ani, specialiștii ne avertizează, tot mai alarmant, că România se depopulează. Este o dramă națională care se accentuează de la an la an. România a ajuns să piardă anual aproape 140 000 de locuitori. Adică echivalentul unor orașe precum Pitești sau Sibiu. Mai precis:• în 2020 am pierdut aproximativ 143 000 de locuitori și am avut, din păcate, cel mai mare declin natural al populației din Uniunea Europeană.• În 2021, pierderea de populație este estimată tot la nivelul de aproximativ 140000 de locuitori.• Perspectivele sunt sumbre, dacă nu luăm măsuri consistente și curajoase: România va ajunge în 2050 la doar 15 milioane de locuitori,• Și , atenție, în 2060 România va avea o scădere dramatică a numărului de copii și tineri ( de la zero la 23 de ani): cu 1,58 milioane încă și mai putini fată de 2015.România pierde ce are mai de preț, resursa umană. Este momentul să abordăm cu curaj criza demografică, la fel cum o facem cu criza energetică. Situația demografică este una ce tine de siguranța națională.Nu e o problemă care să mai fi amânată. Agenda crizelor UE și ale lumii libere a fost resetată de asaltul autoritarismului lui Putin. Problema demografiei, crucială pentru România și alte tări din Uniunea Europeană trebuie să fie și ea în topul acestor agende. Niciun cost nu poate fi prea mare pentru a opri declinul demografic”.

Astfel, principalele modificări sunt:

Art. I – Alineatele (1)-(3) ale articolului 77 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi vor avea următorul cuprins:

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 59 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii.

(2) Deducerea personală prevăzută la alin.(1) se acordă, după cum urmează:

(i) pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere, deducerea personală este egală cu valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată pentru anul respectiv;

(ii) pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere, deducerea personală este egală cu de două ori valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată pentru anul respectiv;

(iii) pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere, deducerea personală este egală cu de trei ori valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată pentru anul respectiv;

(iv) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere, deducerea personală este egală cu de patru ori valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată pentru anul respectiv;

(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri ai familiei, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale căror venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc lunar valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată pentru anul respectiv, cu excepţia veniturilor prevăzute la art. 62 lit. o), w) şi x) şi/ sau a pensiilor de urmaş cuvenite conform legii, precum şi a prestaţiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare

Art. II – Prevederile prezentei legi se aplică începând cu anul următor publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

110 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.