Doi tineri din Cușma, cercetați într-un dosar de braconaj cinegetic

Doi tineri de 17 ani din localitatea Cușma, comuna Livezile, sunt cercetați de polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase într-un dosar penal de braconaj cinegetic, informează Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

”Polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase împreună cu cei de la Postul de Poliție Josenii Bârgăului au efectuat verificări pentru documentarea activității infracționale într-un dosar penal de braconaj cinegetic, în care sunt vizați doi tineri de 17 ani, ambii din Cușma. În urma investigațiilor efectuate, s-a stabilit faptul că, în cursul lunii mai 2023, în extravilanul localității Cușma, cei doi ar fi braconat un exemplar de mistreț, folosindu-se de cinci câini, de rasă metis. Totodată, în urma acestei acțiuni, cei doi ar fi capturat și trei pui de mistreț, pe care i-ar fi transportat împreună cu animalul braconat, la locuința unuia dintre ei. La domiciliul unuia dintre tinerii implicați au fost găsiți cei trei pui de mistreț capturați, fiind preluați și încredințați reprezentanților Ocolului Silvic Municipal Bistrița și ulterior eliberați în mediul silvatic”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Bistrița-Năsăud.

La acțiune au participat și polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor care au efectuat verificări de specialitate, privind modul de respectare al legislației cu privire la regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, a condițiilor de bunăstare ale acestora, precum și respectarea legislației privind identificarea prin microcipare și sterilizarea câinilor din rasa comună.

Astfel, au fost identificați și examinați șapte câini, printre care și cei care ar fi fost folosiți la acțiunea de braconaj și cărora le-au fost întocmite fișe de observație clinică, constatându-se faptul că nu au suferit leziuni. Polițiștii au mai constatat faptul că cele cinci exemplare nu erau înregistrate, identificate sau supuse acțiunilor sanitar-veterinare.

Pentru neregulile constatate, polițiștii de la Protecția Animalelor au aplicat cinci sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 3.000 de lei, dintre care două pentru neacordarea asistenței medicale, două pentru neidentificare prin microcipare și una pentru nesterilizare, în valoare de 3.000 de lei.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor continuă verificările pe raza localității și în perioada următoare.

Polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase continuă cercetările în cadrul dosarului penal întocmit, pentru documentarea faptei sub toate aspectele ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *