Doina Pană zice că a salvat, NU a distrus! Dialogul cu ministra-profesor de utilaj tehnologic și un protestatar # Rezist!

Doina Pană a fost surprinsă de un protestatar, în momentul când ieșea de la Școala de Vară a PSD, alături de câteva colge de partid! Profesoara de utilaj tehnologic a fost agresată verbal, dar a reacționat cu un zâmbet ironic și a replicat că ea de fapt a salvat , NU a distrus: „V-am pupat!” a transmis Doina Pană, înainte de a se urca în mașina care o aștepta.

PSD-iștii din județ, în frunte cu Doina Pană se laudă Codul Silvic elaborat în ultimii ani, prin care s-ar fi redus semnificativ tăierile abuzive de lemn. Inițiativa legislativă NU a oprit grupul Schweighofer să proceseze lemn și nici NU a interzis exportul de buștean (cum s-a întâmplat în Albania). În schimb, aceste măsuri populiste au dus la triplarea prețului la lemnul de foc, iar majoritatea comunelor din județ au mari probleme în asigurarea lemnului de foc, pe baza noii legislații.

Doina Pană a votat un amendament la Codul Sivic, prin care se pot constri depozite de deșeuri în inima pădurii!

În proiectul de modificare a Legii s-a adăugat un nou amendament (față de forma adoptată de Senat), pentru a permite realizrea de gropi de gunoi în pădure. Una dintre aceste “completări” despre care se vorbește în expunerea de motive atașată propunerii legislative este completarea articolului 37 din Legea 46/2008 Codul Silvic.

Concret, articolul 37 prevede, la alineatul (1), litera e), pe care PSD l-a completat:

“Pot fi scoase definitiv din fondul forestier național, doar cu condiția compensării acestora, fără reducerea suprafeței fondului forestier și cu plata anticipată a obligațiilor bănești, numai terenurile necesare realizării sau extinderii următoarelor categorii de lucrări și obiective:

e) surse și rețele de apă și de canalizare, surse și rețele de energie din resurse convenționale sau regenerabile, rețele și sisteme de comunicații, drumuri de interes județean și local, parcuri recreative, parcuri tematice și/sau educaționale, precum și lucrări și/sau construcții hidrotehnice și de piscicultură”. În forma adoptată de Senat, la această listă se adaugă un nou obiectiv: depozitele de deșeuri, care se păstrează şi în amendamentele adăugate în Camera Deputaţilor.

Doina Pană aberează pe domeniu: “noi în fiecare an tăiem mai PUȚIN decât se dezvoltă pădurea! NU s-ar justifica legi care să interzică TOTAL defrișările”

Pe plan local, Doina Pană este contestată pentru un articol cu dedicație la modificările pe Codul Sivic, prin care permite realizarea de depozite de deșeuri în pădure. Această modificare ar permite defrișarea pădurii din Tărpiu și extinderea depozitului de deșeuri.

Iată dialogul dintre Pană și un cetățean informat. Discuția a avut loc în campania pentru alegerile locale din 2016:

Cetățean: – Am văzut un articol într-un ziar, în care zicea că Albania, țară mai săracă, a dat o lege în Parlament prin care să se interzică tăiatul copacilor !

Doina Pană: Și intenția mea când am văzut ce tăieri sunt a fost ca 2 ani să nu mai tăiem. Greșit! Noi tăiem 3 metri pe cub pe hectar, pe an. Și pădurea se dezvoltă de la sine, de la bunul Dumnezeu… și dacă NU plantăm, crește de la sine cu 4 metri cubi pe hectar pe an și poate ajunge la 10 metri cub pe an. Deci noi în fiecare an tăiem mai PUȚIN decât se devoltă pădurea. 2 la mână: orice lemn după ce depășeșete vârsta de maturitate se degradează atinge deci la noi dacă tăiem numai cât e legal , deci terminăm cu tăiatul ilegal …. suntem în creștere an de an… nu e în regulă! a fost replica de geniu pustiu adresată de Pană Doina!

În Guvernul Ponta, fosta profesoara de utilaj tehnologic a devenit ministru pentru Dialog Social și ulterior a fost numită Minstru al Apelor Pădurilor și Mediului. În Guvernul Grindeanu, Doina Pană NU a prins nicun minister, dar după moțiunea de cenzură și instalarea Guvernului Tudose, Pană a re-devenit Ministru al Pădurilor. Doina Pană a invocat motive medicale și a renunțat la Ministerul Pădurilor, iar în locul ei a fost numit Ioan Deneș.

La nivel județean, Pană a renunțat la funcția de președinte a Organizației de Femei a PSD. Cu toate astea, Doina Pană rămâne o voce puternică și are deschidere la nivel național prin prisma unei campanii de imagine bazată pe Codul Silvic.

Doina Pană are 61 de ani și se află pe final de carieră, dar rămâne de văzut în ce mod se va folosi PSD-ul de imaginea pe care și-a creat-o pe baza unui Cod Silvic ce ridică mari-probleme în mediul rural, deoarece prețul lemnului de foc s- triplat în urma măsurilor populiste adoptate!

Vezi CV-ul Doinei Pană!

2 comments

  1. A ajuns ministru deoarece a cotizat la partid. Mi-a fost profesoara si va spun ca e prea mare functia pt doamna profesoara

  2. Ne facem da ras in lume cu asa ministrii care nu sunt in stare de nimic