Doris Rai, mesaj către viceprimarul Cristian Niculae: ”Credeți că cine nu și-a reabilitat fațada clădirii până acum, o reabilitează că îl scutiți de impozit?”

 

Viceprimarul municipiului Bistrița, Cristian Niculae, și-ar dori ca zona centrală a orașului să primească o cu totul altă înfățișare, însă, cum majoritatea clădirilor din Centrul Istoric sunt proprietate privată, caută soluții pentru a îi determina pe cetățeni să le reabiliteze. O primă propunere venită din partea viceprimarului a fost aceea ca toți proprietarii care îşi renovează faţadele clădirilor și acoperişul, inclusiv persoane juridice, să fie scutiți de plata impozitului datorat pe clădire pentru o perioadă de 10 ani.

Însă, această propunere a atras reacții din partea fostului consilier județean Doris Gabriela Rai, care susține că o hotărâre în acest sens ar exista deja. ”Domnul viceprimar Cristian Niculae a vrut să rupă gura târgului cu o idee „genială”, scutirea de impozit a proprietarilor de case din centrul vechi care își reabilitează clădirea. Sună foarte bine, dar conform codului fiscal art. 456 alin. 2, în 2018 Primăria Bistrița a DAT DEJA o Hotărâre de Consiliu Local, iar casele din centrul vechi al orașului nostru NU PLĂTESC impozit pe clădire. Oare unde ați fost la acea ședință de nu știți asta? Oricum, dacă ar fi să plătească impozit, la 56 metri pătrați, ar fi de achitat o sumă de 76 lei pe an. Nu este o sumă colosală. Plus, avem deja Legea nr. 209/2017 prin care NU se datorează impozit pe clădiri pentru locațiile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, CARE AU FAȚADA stradală și/sau principală RENOVATĂ sau reabilitată conform prevederilor.”, a scris pe o rețea de socializare Doris Gabriela Rai.

Fostul consilier județean oferă și câteva propuneri administrației locale. ”Să nu ziceți că nu sunt de treabă, vă dau soluții, dacă tot vreți să faceți rEVOLUȚIE în Bistrița: 

  • Propuneți ca Primăria să susțină renovarea fațadelor clădirilor cu un procent de 50% din costul total al reabilitării. E testată soluția atât în țară, cât și în străinătate.
  • Dați termen limită! Adoptați o hotărâre de consiliu local pentru obligarea celor ce dețin un spațiu să îi reabiliteze fațada, în următorii 3 ani.
  • Celor care refuză reabilitarea, chiar și cu ajutorul din partea autorităților, oferiți-le alt spațiu, pentru ca Primăria să preia locația. În țările civilizate, așa s-a făcut. 
    Rămâi cu circ în centrul orașului, de frică să nu pierzi voturi. 
  • Acordați facilități celor care au businessuri acolo. În Paris a fost o perioadă când Primăria plătea o parte din chiria investitorilor/producătorilor locali care aveau puncte de desfacere în centrul orașului, doar ca să se localizeze acolo și să se dezvolte”, a mai arătat Doris Rai, care mai consideră că ”trebuie luate măsuri clare, îndrăznețe, trebuie impuse reguli”. 

Fcem precizarea că viceprimarul Cristian Niculae a purtat discuții cu unii dintre proprietarii clădirilor și a cerut opinii și propuneri din partea bistrițenilor prin intermediul unei rețele de socializare, iar în urma acestora a venit cu o propunere – un program multianual de restaurare și punere în valoare a patrimoniului arhitectural din centrul istoric. Acest program intenționează să îl trimită Consiliului Local Bistrița, pentru a îl dezbate.

Astfel, Cristian Niculae vine cu următoarele propuneri:
• Toți proprietarii care îşi renovează faţadele clădirilor și acoperişul, inclusiv persoane juridice, primesc scutirea de impozit.
• Pentru proprietarii care nu dispun de suma necesară reabilitării, Primăria Bistrița să finanțeze o parte din valoarea lucrărilor, proiectul tehnic şi dirigenţia de şantier.
• Primăria să lucreze pe mai multe paliere, începând cu informarea, coordonarea proprietarilor şi întocmirea proiectelor tehnice pentru clădirile ce urmează să fie reabilitate.

FOTO: Cristian Niculae

2 comments

  1. Doris – a fost odata ca niciodată! dintr o data vrei să devi utila? ca să ce ? ca să atragi atentia? lasă-neeeee!

  2. Proprietar de restaurant in centru

    Ar trebui ca doamna sa citească mai atentă legile.
    Impozit nu au persoanele fizice care dețin clădiri monument istoric.
    Firmele si cei care au proprietăți in centru dar nu sunt monumente plătesc impozite.
    Eu asa văd ca a spus vicele. Ca vrea scutiri pt toți.