Ultimele noutati

Drumul către Colibița ar putea fi monitorizat video. Se fură, iar mașinile de mare tonaj tot pe acolo trec, deși e restricție!

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud caută soluții prin care intermediul cărora să monitorizeze traficul pe drumul proaspăt asfaltat care duce la Colibița. Este vorba despre Drumul Județean 172 D între Mureșenii Bârgăului și Colibița cunoscut și sub numele de Drumul Blajului, până în staţiunea Colibița ajungându-se pe această rută în cinci minute.

Pe acest tronson de circa cinci kilometri a fost instituită o restricție de circulație. Astfel, vehiculele rutiere, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, cu masa totală mai mare de 3,5 tone, au accesul interzis. Cu toate acestea, conducerea CJ B-N spune că mai există încă persoane care nu respectă această restricție și în plus au apărut și altfel de probleme.

RADU ASÎn cadrul unei emisiuni televizate, președintele CJ B-N, Emil Radu Moldovan, a declarat că “sunt extrem de bucuros că, după 27 de ani de așteptare a oamenilor, am reușit să ofer cetățenilor o cale de acces civilizată în zona Colibița. Însă acum facem eforturi să încercăm să le explicăm oamenilor că daca am făcut un lucru, nu trebuie imediat să îl și distrugem. Oamenii nu respectă regulile! Deja din prima zi ne fură toți ochii de pisică de pe parapeți. De trei ori i-a înlocuit constructorul până acum. Cei care transportă lemne cu tonaj peste nivelul de suportabilitate al drumului nu înțeleg și continuă să meargă cu mașini de tonaj pe acolo chiar dacă este restricție”.

Instituția ia în calcul mai multe variante cu ajutorul cărora să țină sub control situația. Ba chiar există posibilitatea amplasării unor camere de supraveghere care să fie conectate direct la secția de poliție din localitatea Prundu Bârgăului și astfel, toți cei care nu respectă regulile să fie sancționați. O altă variantă ar fi montarea unor limitatoare de înălțime pentru a împiedica astfel mașinile de mare tonaj să traverseze zona. Rămâne de văzut care va fi soluția optimă aleasă de autoritățile județene.

Lucrările de modernizare a acestui tronson au fost executate de Dimex Company, iar investiția se ridică la aproape 13 milioane de lei. Finanțarea a fost asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală și au început în această primăvară, iar recepția a fost făcută la jumătatea lunii august.

În plus drumul care trece chiar prin stațiunea Colibița este următorul pe lista de modernizare. Până la începutul lunii octombrie, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va depune proiectul tehnic pentru autorizația de construcție și astfel vor fi demarate și lucrările. În primă fază va fi modernizat tronsonul de la Drumul Blajului spre Prundu Bârgăului, în vreme ce pentru tronsonul de la Drumul Blajului spre localitatea Mița, proiectul se află momentan în evaluare la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest în vederea finanțării.
Comentarii

Caricatură

Ziar de Bistrita