Drumul de coșmar de pe Valea Ilvelor va fi gata în vară. Președintele CJ Bistrița-Năsăud, solidar cu locuitorii din această zonă

 -  -  22221


Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a anunțat că lucrările de reabilitare și modernizare efectuate pe lotul 4 din DJ 172D (Ilva Mică – Poiana Ilvei – Măgura Ilvei) vor fi finalizate în vara acestui an, urmând ca, după acest termen, locuitorii de pe Valea Ilvelor să circule în condiții civilizate. Moldovan a precizat că este solidar cu cetățenii din această zonă și spune că nemulțumirile lor legate de starea drumului sunt mai mult decât justificate.

Eu sunt solidar și alături de oamenii de pe Valea Ilvelor, nemulțumirile lor fiind mai mult decât justificate. (…) Îmi asum toate lucrurile acestea”, a declarat Emil Radu Moldovan într-o emisiune de la Bistrițeanul Live.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a explicat și de ce lucrările pe acest tronson de drum, cu o lungime de circa 18 km, au întârziat.

Drumul de pe Valea Ilvelor are o istorie foarte lungă. În urma unei licitații care a fost contestată și în cazul căreia au durat vreo doi ani procesele, Curtea de Apel a decis ca o companie din Suceava, care sublicitase foarte tare și venise cu o ofertă de circa 50 – 54 % din valoarea lucrării, să fie declarată câștigătoare. Noi trebuie să punem în practică ceea ce decide o instanță, asta este regula unui stat de drept. Așa că am pus în practică decizia și, din păcate, ceea ce am bănuit s-a și întâmplat. Compania nu a avut capacitatea să ducă lucrarea până la capăt. A tot chinuit-o vreo doi ani de zile, până când, de comun acord, am reziliat contractul și am reluat toate procedurile birocratice, inclusiv cele de reexpertizare, actualizare de proiect și scoatere la licitație. Anul trecut, o companie a câștigat licitația și mă bucur foarte tare că e vorba despre o companie din județul Bistrița-Năsăud”, a explicat Moldovan.

În urma desfășurării unei noi proceduri de achiziție publică, a fost declarată câștigătoare asocierea dintre SC MIS GRUP SRL – lider de asociere cu SC LDP SA – asociați (vor executa lucrările de construcții) și SC DILUCA PROJECT SRL (lucrările de proiectare și asistență tehnică). Valoarea contractului este de 50,6 milioane lei (aproximativ 10 milioane de euro).

Șeful administrației județene a mai completat că, imediat ce constructorul a demarat lucrările, i-a solicitat să intervină în regim de urgență pe un tronson al acestui drum, fiind vorba despre porțiunea cuprinsă între podul din Ilva Mică și zona de ieșire din această localitate.

Era o urgență foarte mare pe o bucată de tronson din lotul 4 al DJ 172D, cel despre care vorbim, fiind vorba despre porțiunea care leagă Ilva Mică – DN 17D cu drumul peste Strâmba. Am rugat constructorul să îl modernizeze. Constructorul s-a mobilizat și l-a finalizat în toamna anului trecut. A reușit să toarne o bucată de asfalt și din Ilva Mică până undeva în Poiana Ilvei. acum mai avem o bucată de drum între Poiana Ilvei și Măgura Ilvei, unde lotul 4 se întâlnește cu lotul 5, acesta din urmă fiind modernizat încă din primăvara anului trecut”, a mai spus Moldovan.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud a mai spus că termenul pentru finalizarea lucrărilor pe întreg tronsonul de 18,8 km al lotului 4 este vara acestui an. ”Sută la sută, din vara acestui an, oamenii vor circula civilizat pe acest drum”, dă asigurări sursa citată.

Lotul 4 a fost cuprins în proiectul Poarta Transilvaniei, cel mai amplu proiect de modernizare a infrastructurii rutiere din Bistrița-Năsăud. Acest proiect a fost împărțit în cinci loturi, investiția fiind una importantă, de circa 50 de milioane de euro, cea mai mare parte din această sumă provenind din fonduri europene.

FOTO: www.timponline.ro

2 notes
1346 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *