Ultimele noutati

Tupeu sau nesimțire? Ovidiu Crețu pe scenă la Casa de Cultură, Radu Moldovan pe scenă la Polivalentă la concertul lui Zamfir. În aceeași zi, la aceeași oră, la spectacole din bani publici! Vezi evenimentele care se suprapun și sunt plătite “la dublu!”

Cultura județului împreună cu bugetul culturii municipale cheltuie anual peste 1.5 milioane de euro pe evenimente culturale. Sunt multe cazuri în decursul unui an când evenimentele se suprapun, iar cei doi manageri Țărmure și Cosma NU au reușit deocamdată să evite astfel de momente penibile.

 

Ca-n Coreea de Nord: fiecare LIDER de partid, cu propriul concert! 

A II-a zi de Paști, Primăria Bistrița a organizat un spectacol la Casa de Cultură, care s-a suprapus cu Concertul lui Gheorghe Zamfir, desfășurat la Sala Polivalentă. Bugetul acestui eveniment: 45.000 de lei, cu 10.000 de lei mai mult ca în 2016. Concertul liric de Paște a fost susținut de Orchestra Operei din Brașov, dirijor Alexandru Ilie și de soliștii Florin Ormenișan (tenor) și Renata Vari (soprană) de la Opera din Craiova. Crețu și Dorel Cosma au urcat pe scenă și s-au adresat publicului prezent, cu promisiuni că vor finanța în continuare cultura municipală.

 

con1_14

con3_9

 

 

 

 

 

 

Aceeași rețetă s-a defășurat și la Sala Polivalentă, în același interval orar. Marți de la ora 17 a avut loc spectacolul în care a evoluat Gheorghe Zamfir. În deschidere au cântat interpreții Ansamblului Dor Românesc. Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan a coborât pe scenă și avut un discurs în care a promis că va face tot ce ține de el ca Bucureștiul să NU uite de județul nostru. Primarul Crețu a ABSENTAT, deoarece a fost prins dincolo, la propriul eveniment organizat la 200 de metri distanță față de Sala Polivalentă.

r0

x0

 

 

 

 

 

 

Spectacolul a fost finanțat de Consiliul Județean, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființarea instituției iar toate evenimentele organizate cu această ocazie au costat 180.000 de lei. Sala Polivalentă a fost arhiplină la concertul lui Zamfir aproximativ 1.000 de oameni. În schimb, la Casa de Cultură au încăput maxim 300 de persoane.

 

 

Lista cu evenimentele care se suprapun fără ca cele două instituții să se sincronizeze, măcar din bun-simț dacă NU pentru economie! Rețete aproape-identice cu folclor și muzică clasică!

 

Iată o parte din evenimentele culturale finanțate de Consiliul Județean prin Centrul Județean pentru Cultură care suprapun cu cele finanțate de Primăria Bistrița prin Centrul Cultural Municipal.

Primăria dă 100.000 de euro pentru un concert cu Ștefan Pop și alți tenori! La banii ăștia îl aduci pe PLACIDO DOMINGO sau pe Andreea Bocelli! Județu’ NU se lasă mai prejos și face o GALĂ de OPERĂ cam la aceeași bani!

SUBLIM MUSICAL IN BISTRITA – Stefan Pop si Prietenii 450.000 lei. Acesta pare a fi cel mai tare concert pregătit de Centrul Cultural Municipal în 2017 Tenorul Ștefan Pop a susținut anual un concert în ultimii ani. La Zilele Bistriței tenorii cântau într-una din seri, pe Pietonal iar scenariul se repetă pe aceeași rețetă. La 100.000 de euro buget pentru acest eveniment s-ar putea aduce tenori de talie internațională, cum ar fi Andreea Bocelli sau Placido Domingo.

c441

x-400

 

 

 

 

 

 

În 2017, Centrul Județean pentru Cultură organizează o Gală a operei, spectacol pe care managerul Gavril Țărmure l-a trecut în agendă ca fiind un eveniment de anvergură internațională: gală a operei, concerte rock, expoziții, jazz, proiecții de film august. Cost: 400.000 de lei.

LISTA cu evenimente similare, care se suprapun: 

Centrul Cultural Municipal : Zilele Operei – Constantin Pavel – 2016 Spectacol extraordinar de Opera (mai) – 45.000 de lei. Cu 10.000 de lei mai mult ca ce organizat în 2016.
Centrul Județean pentru Cultură: Concert simfonic Orchestra Filarmonicii Transilvania Cluj și Noua Transivană – 20.000 de lei (20 mai) .

Centrul Cultural Municipal: Festivalul Etniilor ,,Pfingstfest”- editia a XVII-a, 2017 (mai) – 35.000 de lei.
Centrul Județean pentru Cultură: Interetnic festival – Interculturalitate în spațiul românesc (mai) – buget nepublicat

Centrul Cultural Municipal: Festivalul International de folclor ,,Nunta Zamfirei” – ,,Mai aproape de folclor” editia a XXII a, 2017 (iulie) – 95.000 de lei. Cu 10.000 de lei mai mult ca în 2016.
Centrul Județean pentru Cultură: Festival de tradiții și obiceiuri străbune cu participarea ansamblurilor din țară : 48.000 de lei.

Centrul Județean pentru Cultură: – Spectacol de colinde, tradiții și obiceiuri de Crăciun: 6.000 de lei + “Crăciun în Bistrița-Năsăud”: 5.000 lei. Sumele vor fi suplimentate ulterior.
Centrul Cultural Municipal: – ,,Rădăcinile eternității” – manifestare dedicata lunii Decembrie 55.000 de lei.

 Centrul Județean pentru Cultură: ,,Desteapta-te Romane” manifestari cultural -artistice dedicate zilei de 1 Decembrie : 75.000 de lei.

Centrul Cultural Municipal: Ziua Nationala a Romaniei (decembrie) –  30.000 de lei.

Centrul Județean pentru Cultură: Revelion 2018 – 35.000 de lei.
Centrul Cultural Municipal: Revelion pe pietonal, 2018 decembrie 70.000 de lei.

Festivalul concurs de muzica populara ”Pana de paun” (noiembrie). Festivalul înființat de Alexandru Pugna primește 40.000 lei de la Centrul Cutural Municipal și 20.000 de lei de la Centrul Județean.

Centrul Cultural Județean condus de Gavril Țărmure are un buget dedicat evenimentelor de aproximatv 3 MILIOANE de lei, iar Centrul Cultural Municipal, condus de Dorel Cosma are 3.5 MILIOANE de lei pe 2017.

 

 

ff4

s2

 

 

 

 

 

 

 

Managerii celor două instituții finanțate din bani publici,  Gavril Țărmure și Dorel Cosma NU reușesc să se sincronizeze la coonfigurarea agendei anuale și astfel se cheltuie INUTIL bani pentru spectacole care au loc la aceeași oră și se adresează în fond aceluiași public. Desigur, șefii lor direcți, Radu Moldovan, respectiv Ovidiu Crețu participă cu suita personală la propriul eveniment și astfel totul devine și mai penibil.

 

Citiți și: 
page-vvc-404x400Opriți MĂCELUL! Casa de Cultură are cel mai mare buget din ultimii 10 ani! Primește 35 de MILIARDE (800.000 de euro) pe evenimente culturale, pe aceeași veșnică rețetă de tocat banu’ public!
Comentarii

  • Balan Marius- ingrijitor al STATULUI.

    No vedeti de ce nu ma duc la nici un spectacol local ? Pentru aparitiile domniilor lor ,care dupa modelul comunist deschid prin cuvantari toate aceste manifestari. Mai bine la GRADINA ZOOLOGICA din Tg. Mures.

  • Ar fi foarte bine daca in debutul unor spectacole nu ar mai fi prezente pe scena aceleasi mutre acre de politicieni expirati cu discursuri penibile rostite in limbajul de lemn specific altor vremuri. Cel mai penibil este cand pe scena urca primarul Cretu si directorul Centrului Cultural Municipal Dorel Cosma, care impreuna parca ar fi don Quijote si Sancho Panza, si neavand ce sa spuna se gratuleaza unul pe celalalt, cu promisiunea ca o vor tine „din festival în festival până în toamnă”. Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac!

Caricatură

Ziar de Bistrita