După 8 ani de dezastru ecologic, Consiliul Județean cumpără 180 de camere-video pentru supravegherea containerelor ! Sunt vizați cetățenii care NU colectează selectiv deșeurile! Investiția este estimată la 300.000 de euro!

Consiliul Județean Bistrița – Năsăud a scos la licitație un contract de aproximativ 300.000 de euro pentru achiziția unui sistem de supraveghere video, care va monitoriza containerele de gunoi din Bistrița, Năsăud, Sîngeorz-Băi și Beclean.

Practic, vor fi montate 180 de camere de supraveghere video în zona punctelor din care se colectează deșeurile, sistem la care vor avea acces polițiștii locali, în acest fel putându-se aplica și amenzi celor care depozitează necorespunzător deșeurile.

După 8 ani de dezastru la Tărpiu, într-un final s-au montat 12 camere de supraveghere a depozitului! Acum, urmează containerele din oraș!

Depozitul de la Tărpiu este în proprietatea Consiliului Județean și este gestionat de Vitalia S.A. Celula principală de depozitare este arhiplină și la această oră se lucrează la celula nr. 2. Abia după 8 ani, autoritatea județeană a montat camere de supraveghere a activității de sortare-depozitare selectivă.

Primele 12 astfel de camere au fost montate deja la stația de sortare de la Centrul Integrat de Management al Deșeurilor de la Tărpiu.

Prezenta procedura de achizitie are ca scop atribuirea unui contract de execuție lucrări de Servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări pentru obiectivul: “REALIZAREA UNUI SISTEM DE SUPRAVEGHERE VIDEO PENTRU 180 de PUNCTE DE COLECTARE A DEȘEURILOR DIN MEDIUL URBAN”.

Obiectivul general al prezentei investiții este reducerea încălcărilor regulilor de colectare selectivă, dispariția fenomenului de vandalizare și a depozitării abuzive a deșeurilor.

Obiectivele specifice:

  • Amenajarea și echiparea a 4 dispecerate de monitorizare: în Municipiul Bistrita, orașului Beclean, orașul Nasaud și orașul Sângeorz-Băi;
  • Supravegherea a 180 de puncte de colectare la nivelul celor 4 orașe;
  • Urmărirea și verificarea depozitării deșeurilor menajere selectiv conform inscripțiilor și normelor legale în vigoare;
  • Utilizarea înregistrărilor video pentru a dovedi respectarea colectării selective și a faptelor de natură infracțională, cat și respectarea programului de ridicare a deșeurilor;
  • Intervenția echipajelor în timp real, dacă operatorul de la dispecerat semnalează fapte de natura infractionala sau contravenționala;
  • Obținerea facilă de date cu privire la condițiile de colectare deșeuri în vederea luării unor măsuri preventive necesare evitării producerii evenimentelor cu impact negativ;
  • Posibilitatea de a transmite mesaje vocale de avertizare în timp real;
  • Descurajarea depozitării deșeurilor pe platformele de colectare;
  • Descurajarea vandalizarii ghenelor de gunoi;
  • Reducerea numărului de contravenții și infracțiuni ale persoanelor cu identitate necunoscută;

Total valoare estimată achiziție: 1.326.183,46 lei (fără TVA), din care:

  • – Servicii de proiectare de 157.098,96lei (fără TVA)
  • – Execuție lucrărilei de 1.169.084,50 (fără TVA)

Sursa de finanțare: Fondul de Întreținere Înlocuire și Dezvoltare, constituit la nivelul Consiliului Județean. Banii sunt virați în acest cont special creat pentru dezvoltarea sistemului de management al deșeurilor.

Durat de realizare a investiției: 12 luni.

Licitația e-n derulare și ofertele se vor deschide în 10 septembrie.

Citiți și:

One comment

  1. prof. Florin I. Bojor

    O mai mare tâmpenie și risipă nu există! De acum neplătitorii vor duce gunoiul cu cagule pe față și vor arunca deșeurile în natură…