După Alianța Vestului apare ”Provincia Transilvania de Nord”, structură din care ar urma să facă parte și Bistrița-Năsăud

După ce primarii liberali din Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și Oradea au lansat Alianța Vestului, urmează lansarea unei noi structuri. Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, susține că mai multe localităţi şi consilii judeţene din Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud vor lansa, până în 15 ianuarie 2019, o asociere numită „Provincia Transilvania de Nord”.

Ideea de a înființa această asociere i-a venit chiar primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş: ”Vom lansa, până în 15 ianuarie 2019, Provincia Transilvania de Nord, o asociere a preşedinţilor de consilii judeţene de la Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud, a primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ de la Baia Mare, Satu Mare, Zalău şi Bistriţa, alături de primarii de oraşe şi municipii din cele patru judeţe. Scopul este consolidarea statului român prin dezvoltare economică a zonei, o orientare spre competitivitatea globală” a declarat Cătălin Cherecheș, citat de Mediafax.

Potrivit primarului din Baia Mare, „Provincia Transilvania de Nord” nu va fi o replică la Alianţa Vestului, iar proiectul nu va fi unul cu tentă politică. ”Nu dorim să apărem ca o replică a Alianţei Vestului, nu suntem un proiect cu tentă politică, ne dorim doar dezvoltarea Transilvaniei de Nord. Prin acest demers nu ne dorim să avem o relevanţă doar la nivel regional sau naţional, ci să construim ceva bun şi pentru Europa şi să sprijinim demersul european de a aduce, de exemplu, Ucraina, mai aproape de stabilitate şi echilibru”, a mai spus Cherecheș, care a adăugat că lansarea Provinciei Translvania de Nord va avea loc la Bucureşti, după care va urma o altă lansare la Bruxelles.

Viitoarea structură susţine dezvoltarea infrastructurii rutiere şi feroviare, urmând să fie realizate din fonduri proprii studii de prefezabilitate şi fezabilitate care să fie avizate de autorităţile centrale de la Bucureşti, dar proiectele strategice să fie finanţate direct de la Bruxelles. De asemenea, se dorește și dezvoltarea unor proiecte pe turism, cultură, sport, educaţie – învăţământ profesional.