Clădirea “Tribunalului” va fi reabilitată. Peste 10 milioane de lei, valoarea investiției!

 -  -  11251


În urmă cu patru ani, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a decis să transmită în administrarea Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) o clădire situată în Piața Centrală numărul 29, fiind vorba despre clădirea în care în trecut își desfășura activitatea Tribunalul Bistrița-Năsăud. UTCN s-a obligat să reabiliteze clădirea și să înfiinţeze un centru universitar la Bistriţa, lucru care după patru ani devine posibil. La sediul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud s-a semnat miercuri, 10 octombrie, contractul de finanțare pentru modernizarea clădirii, investiția ridicându-se la 10,8 milioane de lei. Sursa de finanțare va fi din fonduri europene în proporție de 98 la sută, iar 2 la sută va fi contribuția universității.

Fosta clădirea a Tribunalului, cu ajutorul Guvernului Ponta a fost transferată din domeniul public al statului român în domeniul public al județului. În urma mai multor analize și discuții, în cadrul Consiliului Județean am ajuns la concluzia că ea trebuie pusă în valoare și ea trebuie dată unui număr cât mai mare de oameni din județul Bistrița-Năsăud. Deși au fost mai multe solicitări, inclusiv de la Muzeul de Artă, Biblioteca Națională s-a luat decizia, în unanimitate în Consiliul Județean ca această clădire să fie dată în administrare Universității Tehnice din Cluj-Napoca pentru a putea să oferim condiții de studiu pentru tineri la cele mai înalte nivele. Înpreună cu UTCN s-a muncit ceva până când am reușit să obținem resursele financiare pentru reabilitarea clădirii, care nuerau mici și mă bucur foarte mult că astăzi suntem în situația în care să putem anunța că contractul de finanțare pentru reabilitarea clădirii a fost semnat. Am înțeles că în momentul de față UTCN are în achiziție publică partea de proiectare tehnică. Sper ca să fie terminată în timp util, să înceapă achiziția pentru lucrările de execuție și, într-un termen rezonabil să putem participa la inaugurarea acestei clădiri” a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

La rândul său, prorectorul UTCN, ing. prof. univ. dr. Daniela Popescu, a completat că ”faptul că Universitatea Tehnică este prezentă la Bistrița, face parte dintr-o strategie mai veche a universității. poate nu știți, dar în realitate, universitatea este la Bistrița din 1975, când era un institut de subingineri.  Din 2000 am avut învățământul de 5 ani, iar din 2007 avem această specializare, master, licență, la Bistrița. Specializările pe care le avem acum la Bistrița au fost în permanență discutate cu mediul economic, în cadrul Camerei de Comerț, în cadrul agențiilor de dezvoltare și aș vrea să subliniez că din această cauză avem la Bistrița specializarea Mașini Unelte, cea de Robotică, de Inginerie Economică Industrială, pentru că acestea au fost cerute de mediul economic. Copilul nostru cel mai tânăr și smart este specializarea de Inginerie Medicală pe care am dezvoltat-o la Bistrița și în colaborare cu Spitalul Județean de Urgență Bistrița și atunci când legislația ne-a permis am făcut modificările de rigoare și am dezvoltat la Bistrița trei masterate – Sudură, la cererea explicită a companiei Comelf, Managementul și Ingineria Calității, la cererea RAAL și Comelf, masteratul de Robotică … Noutatea este că vom dezvolta și o postuniversitară în domeniul Radioterapiei medicale, din nou la cererea Spitalului Județean de Urgență Bistrița”.

În ceea ce privește renovarea fostei clădiri a Tribunalului Bistrița-Năsăud de pe pietonalul Liviu Rebreanu, suprafața totală cuprinsă în proiect este de 2.700 de metri pătrați. Va avea o bibliotecă, două amfiteatre cu câte 140 de locuri fiecare, 18 săli de curs. La parter va funcționa o bibliotecă și două laboratoare de Mașini Unelte și Robotică, la etajul I va fi un amfiteatru, săli de cursuri și laboratoare, iar l aetajul al II-lea va fi încă un amfiteatru și săli de curs. În ceea ce privește mansarda, aceasta nu este prinsă momentan în proiect, urmând ca aceasta să primească ulterior o utilitate. În plus, clădirea va fi dotată cu lift. Termenul de finalizare este de 24 de luni de la data semnării contractului.

De menționat este faptul că anual, circa 500 de studenți urmează cursuri universitare la Universitatea Tehnică extensia Bistrița, iar din 2005 și până în prezent, circa 7.000 de studenți au absolvit la Bistrița.

1 notes
376 views
bookmark icon

One thought on “Clădirea “Tribunalului” va fi reabilitată. Peste 10 milioane de lei, valoarea investiției!

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *