După Primăria Bistrița, și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud vrea să implementeze procesul de bugetare participativă

 -  -  1153


Procesul de bugetare participativă ar putea fi implementat și la nivelul județului Bistrița-Năsăud, un proiect de hotărâre care prevede aprobarea regulamentului pentru acest proces urmând să fie dezbătut într-o ședință viitoare a Consiliului Județean.

Proiectul de hotărâre a fost inițiat de consilierul județean Marin Rus (PNL), scopul acestuia fiind de a crește nivelul de dialog şi de colaborare dintre cetăţeni şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

”Bugetarea participativă este un proces democratic, deschis și transparent, în care cetățenii sunt implicați în luarea deciziilor pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul județului Bistrița-Năsăud, asumându-şi un rol de participant activ în definirea și abordarea problemelor comunității, prin propunerea unor soluții sub formă de proiecte. Scopul inițierii prezentului proiect de hotărâre este acela de a introduce în practică și la nivelul județului Bistrița-Năsăud procesul de bugetare participativă care este unul orientat către cetățean”, a explicat consilierul Marin Rus.

Potrivit proiectului de hotărâre, vor fi încurajați să se implice în procesul de bugetare participativă toți cetățenii care au interes în dezvoltarea județului și care au împlinit vârsta de 18 ani și au domiciliul sau reședința în județ. Aceștia vor putea depune propuneri de proiecte pentru mai multe domenii:

  • Educație;
  • Servicii sociale pentru protecția copilului, a persoanelor cu handicap, a persoanelor vârstnice, a familiei și a altor persoane aflate în nevoie socială;
  • Sănătate;
  • Cultură;
  • Tineret;
  • Sport;
  • Protecția și refacerea mediului;
  • Infrastructura de drumuri județene;
  • Turism.

Proiectele depuse la nivelul Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud se
vor analiza și valida de către comisii mixte constituite, care vor fi formate din consilieri judeţeni, specialiști din cadrul aparatului de specialitate al consiliului județean sau instituțiilor subordonate, precum și alți specialiști în domeniile de aplicare a bugetării participative.

Valoarea maximă estimată pentru un proiect propus în cadrul procesului de bugetare participativă se va stabili anual prin hotărâre a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Implementarea şi derularea procesului de bugetare participativă se va realiza prin intermediul unei platforme online ce va fi disponibilă pe
site-ul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Dacă proiectul inițiat de consilierul Marin Rus va trece de votul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, primul exercițiu de bugetare participativă din județul Bistrița-Năsăud ar urma să se desfășoare începând cu anul 2022.

Reamintim că procesul de bugetare participativă a fost implementat deja la nivelul Primăriei Bistrița, un număr de 15 proiecte fiind depuse de cetățeni, 5 dintre acestea ajungând în ultima etapă a procesului.

0 notes
278 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *