Bloc FĂRĂ autorizație, construit între case! Au ridicat 2 etaje în 30 de zile, fără să fie opriți de nimeni! Disciplina în Construcții, procurorii și polițiștii au intrat pe fir, dar blocui-i aproape GATA! Vecinii-s disperați!

Pe strada Mihail Warga a răsărit un bloc de 2 etaje construit între case. Problema e că blocul NU are autorizație de construire și în 30 de zile s-au ridicat 2 etaje! Din cauza procedurilor, deocamdată NU a început urmărirea penală, dar vecinii sunt disperați și se tem că beneficiarul va intra în legalitate și va scoate la vânzare apartamentele, chiar dacă la această oră vorbim de o construcție ILEGALĂ, pentru care NU există autorizație de construire.

 

Strada Mihail Warga este situată în zona de centură vis-a vis de Restaurantul Rebrișoreana. Străzile NU sunt asfaltate și nu există rețelele de apă-canal decât pe anumite porțiuni, rețele care au fost extinse de proprietarii de vile.

 

 

Șmecheria prin care s-a construit un bloc de 2 etaje în 30 de zile! Fără să existe autorizație de construire !

Beneficiarul imobilului, Dumitru Nedelea a solicitat eliberarea unui certificat de urbanism, care între timp a expirat. Certificatul de urbanism nu conferă beneficiarului dreptul de a executa lucrări de construcţii. Dar pe baza acestui certificat ar fi urmat realizarea unui proiect tehnic și eventual autorizarea construcției, în funcție de restricțiile impuse. Acest lucru NU s-a întâmplat și în luna februarie au început lucrările, fără să existe autorizație!

Conform legislației din urbanism, locuințele colective NU se pot construi fără să existe rețele de apă-canal, fiind interzisă racordarea acestora la fose septice.

Vecinii care dețin case în zonă au făcut o sesizare și în luna februarie, un echipaj al Disciplinei în Construcții s-a deplasat la fața locului și a constatat că NU există autorizație de construire. În consecință au aplicat 50.000 de lei amendă și au dispus sistarea lucrărilor, până la intrarea în legalitate.

Beneficiarul lucrării s-a folosit de un tertip legal și a solicitat înștiințarea legală a constatărilor realizate de Disciplina în construcții, procedură prin care procesul verbal este transmis la adresa de domiciliu, prin Poșta Română. Prin acest artificiu s-au obținut încă 15 zile, timp în care muncitorii au finalizat fundația și au continuat construcția.

În 20 martie, Disciplina în Construcții s-a deplasat din nou la fața locului, a constatat că se lucrează în continuare și au făcut o adresă către Inspectoratul Județean de Poliție, care cercetează cazul, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de construire fără autorizație, faptă penală care intră sub incidența Legii 50/1991.

Continuarea lucrărilor după ce organele de constatare a dispus sistarea lucrărilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 lună la 3 ani sau cu amendă.

Cu toate legile din România, BLOCUL s-a construit și e aproape-gata! Amu’ degeaba începe urmărirea penală!

 

Să construiești un BLOC fără autorizație e caz de PUȘCĂRIE! Pe LEGE!

Articolul 24 din Legea 50/1991

Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte:

a) executarea fără autorizație de construire sau de desființare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel, precum și a instalațiilor aferente acestora;

b) continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii;

Cazul, de fapt:

În acea zonă, Planul Urbanistic General permite construcția de locuințe colective mici, în regim de înălțime P+2, însă fără însă a limita numărul de apartamente ( de menționat că Serviciul Urbanism a refuzat constant să vină cu completări și să limiteze apartamentele la un număr anume: 4-6-8 apartamente, în funcție de specificul fiecărei zone).

Blocul de 2 etaje este construit pe o parcelă de 6 ari (600 de metri pătrați), fără rețele de apă-canal.

Pentru construcția unor blocuri se pot realiza PUZ-uri care ulterior reglementează regimul maxim de înălțime, parcările, distanțele față de celelalte imobile, procentul de ocupare terenului și alte detalii pentru integrarea imobilului în peisaj, fără a afecta vecinătățile.

Ce zice Disciplina în Construcții! 

” Disciplina în Construcții a fost sesizată și ne-am deplasat la fața locului, unde am constatat că imobilul respectiv se construiește fără autorizație. n consecință, am urmat pașii legali și am aplicat o amendă de 50.000 de lei și am dispus sistarea lucrărilor. Am observat că lucrările NU s-au oprit și ]n 20 martie am înaintat o adresă către Inspectoratul Județean de Poliție, pentru că a intrat sub autoritatea lor. De-aici înainte, organele competente vor putea analiza cazul și aplica sancțiuni, în funcție de cele constatate” – a declarat Adrian Turcu, șeful Disciplinei în Construcții.

Ce zice Poliția!

„Într-adevăr am primit o adresă din partea Poliției Locale, dar datele transmise sunt insuficiente și am solicitat completări, înainte de a merge ma departe avem nevoie de date concrete care să ateste starea de fapt: constatările Poliției Locale, măsurile pe care le-au luat ei și alte documente care ar trebui să fie anexate la dosar. În funcție de de aceste date, vom continua cercetările pentru a stabili pașii următori”. – a declarat Crina Sârb, ofițer de Poliție și purtător de cuvânt al IPJ BN.

Ce zic procurorii!

„La această oră NU avem niciun dosar în cercetare și cel mai probabil dosarul a fost înaintat către Inspectoratul de Poliție, urmând ca după completarea dosarului să fim înștiințați în vederea instrumentării acestui caz. ” – a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului de e lângă Judecătoria Bistrița.

 

După cum se poate vedea în fotografii, muncitorii angajați sunt prezenți pe șantier și lucrează în continuare, chiar dacă s-a dispus sistarea lucrărilor, s-a aplicat o amendă de 50.000 de lei și a început cercetarea penală.

În ce privește răspunderea celor care construiesc, firma care construiește poate fi sancționată și se pot aplica măsuri , conform legii: amendă penală sau închisoare de la  o lună la 3 ani.

Modul în care instituțiile Statului acționează în astfel de cazuri a făcut ca un bloc de 2 etaje să fie construit ILEGAL, în 30 de zile. Până la demararea urmăririi penale, blocul de 2 etaje de pe Mihail Warga va fi gata-finalizat.

Teoretic, beneficiarul poate intra în legalitate, însă numai dacă respectă restricțiile impuse, care reglementează în special distanțele față de vecini, dar și ale aspecte. Modul în care a accelerat lucrările reprezintă un caz tipic prin care dezvoltatorii imobiliari speculează la maxim scăpările legislative. Apartamentele scoase la vânzare vor avea un alt proprietar, caz în care demolarea construcției va fi greoaie.

Primăria Bistrița și-a pierdut autoritatea și orașul e la discreția șmecherilor din imobiliare!

Conform legii, demolarea unui astfel de imobil se poate realiza urgent, pe baza unei hotărâri judecătorești, iar cheltuiala cu această operațiune ar fi plătită de beneficiar. Asta numai dacă vecinii se vor constitui parte civilă într-un eventual proces.


E de urmărit acest caz tipic, prin care dezvoltatorii imobiliari forțează nota și solicită intrarea în legalitate a unor blocuri pe care le-au ridicat fără autorizație și fără să respecte normele în vigoare.

Până acum, Primăria Bistrița NU a realizat nicio demolare a imobilelor ridicate fără autorizație de construire sau care au încălcat flagrant autorizația emisă și de cele mai multe ori s-a semnat procesul-verbal de recepție finală, chiar dacă existau nereguli legate de extinderea imobilului, procentul de ocupare a terenului și alte aspecte.

Administrația locală și organele legislative sunt sfidate pur și simplu de speculanții imobiliari care se bazează pe faptul că imobilele construite ilegal vor intra în legalitate, ulterior.

Cetățenii sunt REVOLTAȚI pe autoritățile fără autoritate și, încet-încet, Bistrița devine un oraș controlat de anumiți șmecheri în imobiliare, cu conexiuni pe zonele de decizie. Pare incredibil cum Bistrița Europeană NU reușește să se alinieze orașelor moderne care au impus reguli și restricții pe urbanism… E ușor de observat o cârdășie între dezvoltatorii imobiliari și câțiva trepăduși din administrație, cârdășie care slăbește autoritatea instituțională.

7 comments

  1. in poze se mai vede 1 bloc…deci de unde bloc intre case? Poate ne spune Gaftone de ce nu vrea sa semneze acea autorizatie….ca prea e priceputa-n toate cele…si pentru acel mos…. Balan …ai facut plangere penala la parchet ? si la DNA? Sau numai gura e de tine?

  2. Mafia este la primărie. Dai…..și primești…simplu!

  3. Daca faci asa ceva in Germania esti la puscarie in cateva zile. In Romania se da vina pe functionarii care nu au semnat autorizatia sar toata lumea observa ca in oras e o mafie la putere care- si bate joc de noi toti si nici macar judecatorii nu intervin sa faca dreptate.

  4. Eu daca imi fac un gard platesc amenda si smecherii fac blocuri si nu patesc nimic.

  5. S-O FI SATURAT SI OMU SA TOT ASTEPTE AUTORIZATIA DE LA PRIMARIE, CARE AUZIM CA SECRETARA NU A VRUT SA O SEMNEZE

  6. Cretu nu are curaj sa demoleze acest bloc dar trebuie sa incepem de undeva si sa facem ordine

  7. Balan Marius - contribuabil

    Primaria nu numai ca si-a pierdut autoritatea si aplica tactica legii care suna pentru unii muma pt. altii ciuma. Primaria se baga fraudulos in CF-urile oamenilor nu respecta proprietatea si nu elibereaza unele autorizatii cu anii desi pe terenul cu pricina se impoziteaza an de an. Este cazul meu special de incalcare a tuturor drepturilor cetatenesti si desi platita autorizatia din 2007 ea inca nu a fost eliberata Primaria punand botul la un santaj al unui vecin. Astept ca Procurorii , DNA-ul sa se sesizeze sii astept intr-o vizita sa le arat prin ce umilinte trec de la o administratie comunistoida care taie si spanzura pe banii contribuabililor.