Echipamente ultraperformante au intrat în dotarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Investițiile depășesc un milion de euro

Dotarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița cu aparatură medicală performantă este unul dintre obiectivele pe care se pune mare accent. Numai în anul 2018, în cea mai mare unitate medicală din județul Bistrița-Năsăud s-au făcut investiții de peste un milion de euro în achiziția unor echipamente ultraperformate cu care au fost dotate diferite secții.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a declarat într-o conferință de presă, că printre echipamentele medicale achiziționate se numără și cele de artroscopie, cu ajutorul cărora și la Bistrița se pot realiza intervenții chirurgicale artroscopice. În plus, în prezent se lucrează la un memoriu pentru ca unitatea medicală din Bistrița să fie inclusă într-un program național fe traumă derulat de Ministerul Sănătății.

Dr. Bogdan Bumbu este cel care a început această activitate, inițial sprijinit de spital prin punerea la dispoziție a unui turn laparoscopic vechi, pe care, din fonduri proprii, l-a upgradat ca să îl poată utiliza, iar către sfârșitul anului trecut s-a finalizat și procedura de achiziție pentru acest echipament, care cred că este unul dintre cele mai performante care există pe piața medicală. Intervențiile chirurgicale din ortopedie sunt foarte costisitoare și din acest motiv, Ministerul Sănătății are un program național de traumă, pe care noi nu l-am putut accesa pentru că nu am reușit să îndeplinim acești indicatori. Acum lucrăm la un memoriu pentru a solicita includerea spitalului în programul național de traumă și având în vedere că în urma analizei pe anul trecut toți indicatorii îi îndeplinim am avut deja discuții la nivelul a doi secretari de stat și cred că vom reuși să intrăm în programul național de TRaumă. Dacă vom reuși acest lucru, cum este și firesc de altfel, și secția de Ortopedie va fi pe plus, pentru că marea parte din cheltuială este generată de aceste consumabile pentru intervențiile pe traumă, tot felul de tije, șurube, la care nu facem rabat de calitate” a declarat Lazany.

De asemenea, tot printre echipamentele medicale importante achiziționate pe parcursul anului 2018 se numără și un ecograf performant cu care a fost dotată secția de Cardiologie. ”Până la dotarea cu un ecograf propriu, aceste investigații se realizau în Unitatea de Primire Urgențe, ceea ce nu era un lucru chiar normal” potrivit conducerii SJU Bistrița.  În plus, a fost achiziționat și un aparat radiologic mobil cu braț în C, utilizat la operațiile neurochirurgicale. ”Este unul din puținele echipamente care se află la ora actuală în dotarea unui spital județean din România” a afirmat managerul SJU Bistrița. 

Totodată, baza de tratament și recuperare din secția de Recuperare medicală a fost dotată corespunzător. ”Pentru prima dată de când știu eu au fost luate aceste echipamente, cred că la această secție funcționau echipamente de când s-a deschis spitalul, din 70 și ceva” a mai spus Gabriel Lazany.

Achiziții noi s-au făcut și pentru Blocul Operator, fiind vorba despre un generator de radiofrecvență și de un echipament cu ajutorul căruia se pot sparge pietrele de la rinichi fără ca mediul să fie nevoit să intervină invaziv.

Toate investițiile în dotarea cu echipamente medicale realizate anul trecut depășesc suma de un milion de euro, sursa principală de finanțare în acest caz fiind Consiliul Județean Bistrița-Năsăud potrivit managerului Gabriel Lazany. Lista completă poate fi consultată mai jos:

În plus, autoritățile județene promit că vor continua și anul acesta investițiile, în plan fiind achiziția unui videobronhoscop pentru secția de Pneumoftiziologie.