Ecologiștii vor referendum pentru dărâmarea Stadionului Jean Pădureanu! Sunteți de acord?

Consilierii locali din partea Partidului Ecologist Român filiala Bistrița-Năsăud, Mircea Archiudean și Teodor Mârza, critică idee lansată în spațiul public de viceprimarul municipiului, Cristian Niculae, de a demola Stadionul Jean Pădureanu, motivând că, în opinia lor, ”actuala administrație nu are niciun mandat de la bistrițeni și niciun drept moral să facă acest lucru fără consultarea cetățenilor”. 

”Pe Stadionul Gloria, mai nou Jean Pădureanu, a pus ochii PSD-ul. Baza sportivă, care a fost construită în urmă cu 90 de ani, a fost prima arenă electrificată din Transilvania și prima pe care s-a desfășurat un meci în nocturnă, un reper important în istoria orașului. Administrația PSD dorește demolarea acestui stadion pe care zeci de generații de copii au urmărit meciurile echipei favorite. Suntem, și am fost întotdeauna de acord cu extinderea parcului, insistând pentru extinderea spre Pădurea Codrișor. În acest sens, PER a propus introducerea pădurii în intravilan și declararea ei Pădure Parc. Nu suntem însă de acord cu desființarea arenei sportive. Temele colaterale lansate de PSD cum ar fi cea a locurilor de parcare sau a conflictului între parc și terenurile de sport sunt străine subiectului sau false. Idea demolării stadionului a fost recent lansată într-o conferință de presă la sediul partidului de guvernământ. Proiectul demolării nefiind nici măcar pomenit de către PSD în campania din 2016, actuala administrație nu are niciun mandat de la bistrițeni și niciun drept moral să facă acest lucru fără consultarea cetățenilor” arată ce doi consilieri, prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit ecologiștilor, aceasta o problemă de interes local pentru cetățenii Bistriței, așa că propun organizarea unui referendum.

”Considerăm necesară consultarea publică printr-un referendum așa cum am propus și în cazul altor proiecte contestate de o parte semnificativă a opiniei publice, cum sunt defrișarea pieței centrale, centrul intermodal și pasarela de la BIG. Comunitatea locală are dreptul să fie consultată și să decidă în privința acestor proiecte care au un impact deosebit nu numai financiar dar și asupra dezvoltării ulterioare a municipiului” mai arată consilierii municipali.

Mircea Archiudean și Teodor Mârza fac un apel către restul consilierilor din Consiliul Local Bistrița ”să li se alăture în acest demers de a iniția un referendum local legat de ideea demolării stadionului municipal, concomitent cu alegerile europarlamentare”. 

https://www.facebook.com/796984093763444/videos/451765135564689/

2 comments

  1. Opinia bistritenilor in legatura cu soarta Stadionului „Jean Pădureanu”este impotriva mutarii lui in Unirea, dupa cum rezulta dintr-un sondaj demarat de
    ziarul Bistrițeanul.ro. Sondajul a avut un impact pentru peste 21.510 persoane, aproape 4.000 de interacțiuni, peste 70 de comentarii, 39 de distribuiri și 4.200 de voturi.
    Rezultatul sondajului arata ca 81% din bistrițenii care au răspuns – s-au declarat categoric împotriva demolării stadionului, in timp ce numai 19% ar fi de acord cu demolarea. Prin urmare, cei care vremelnic sunt la administratia orasului trebuie sa tina seama de opinia publica si nu sa faca totul dupa mintea lor cea proasta, ca doar nu sunt pe mosia lor.
    Cu atat mai mult un referendum local în 26 mai, pe aceasta tema, ar putea avea un rezultat previzibil.
    Vezi:https://www.bistriteanul.ro/sondaj-ce-cred-bistritenii-despre-demolarea-stadionului-jean-padureanu/

  2. Se adevereste zicala românească:”Un prost aruncă o piatră-n baltă și zece înțelepți se chinuie s-o scoată”. Ideea tâmpită a mutării stadionului municipal din Bistrita apartine viceprimarului Cristian Niculae, care s-a molipsit de la Cretu, cel care sufera de boala mutarii statuilor. Motivul halucinant invocat de viceprimar era acela de extindere a Parcului Municipal in locul stadionului. Viceprimarul face pe prostul sau uita ca exista un proiect de amenajare a Padurii Codrisor ca zona de agrement extinsa a parcului. Prin urmare, nu-i nevoie sa darame stadionul ca sa mareasca parcul. Este necesar doar sa se respecte hotararea de Consiliul Local adoptata in 2015 pe baza a peste 4000 de semnaturi adunate initiativa Asociatiei Bistrita Civica (ABC) ,privind amenajarea Padurii Codrisor ca padure-parc.
    De asemenea si problema insuficientei locurilor de parcare in zona stadionului din parcul Municipal este una falsa, deoarece spectatorii ajung aici foarte usor pe jos. Chiar si marirea numarului de locuri de parcare este posibila prin trecerea circulatiei auto si pe malul stang al raului Bistrita, prin amenajarea si asfaltarea strazii Codrisor cel putin pe portiunea dintre Podul Budacului si spatele stadionului . Pentru asta ar fi necesara construirea unui pod peste raul Bistrita in fata fostei uzine electrice, la care sa fie racordata strada si Parcului printr-o prelungire a strazii Vasile Conta printre sediile Electrica si Aquabis. Podul respectiv ar putea fi denumit „Podul Morii” amintind de piata Morii din apropiere dar si de una din fostele mori de apa existente in trecut in zona respectiva. Odata cu amenajarea strazii Codrisor se pot obtine si un numar de locuri de parcare la poalele padurii. Mai important decat mutarea stadionului, trebuie ca Bistrita sa aiba din nou o echipa de fotbal performanta. De aceea, stadionul trebuie sa ramana pe locul lui pentru si a fi usor accesibil publicului spectator. In toate marile orase, stadionul se afla in apropiere de zona centrala , astfel incat oamenii sa se poata deplasa usor la diferite evenimente sportive sau culturale organizate acolo. De aceea, National Arena din Bucuresti, Cluj Arena din Cluj sau Ion Oblemenco din Craiova, au fost reconstruite pe locul vechilor stadioane. Chiar si celebrul San Siro, stadion construit în 1926, a carui denumire oficiala este Stadio Giuseppe Meazza, pe care joacă rivalele Inter Milano și AC Milan ar putea fi demolat, conform DigiSport. Autoritățile din Milano și-ar dori, însă, restaurarea stadionului San Siro. Rămâne, așadar, ca cele două cluburi să demonstreze că această investiție masivă este benefică.