EDITORIAL: Frecție la centură sau de ce “Salvați Pădurea Codrișor” e numai o FUMIGENĂ anti-Crețu

“Salvați Pădurea Codrișor” este un subiect cu sensibilități, dar care ascunde unele dedesubturi îmbietoare. Mișcarea ecologistă, presărată cu muzică în aer liber crează o spirală ce adună tinerii laolaltă, pe modelul Tășuleasa. Rețeta e simplă: se folosește o masă de manevră cu potențial electoral și treptat, “Salvați Pădurea Codrișor” poate deveni fumigena folosită cu mare abilitate de Florin Chereji împotriva actualei conduceri a orașului.

În cei șase ani, Crețu a omis bulgărele de aur care-i putea asigura al treilea mandat și a ignorat Dealul cu potențial. Oamenii vor arteziene, parcuri, locuri de joacă…. vor alternative la Pietonal, NU vor ca Zona Industrială să fie mutată în Codrișor. Și nu trebuie să fii geniu să intuiești asta. De aceea oricine promite că face din Dealul Codrișor o oază de relaxare și va pune în valoare râul Bistrița va avea voturi și simpatizanți.

Bistrița Civică NU poate face nimic real. Și ei știu asta!

La această oră, zona Codrișor NU mai e amenințată de nicio centură fantastică, dar cu toate astea Chereji agită spiritele locuitorilor care beau apă de izvor. Gargara Bistrița Civică nu înseamnă absolut NIMIC pentru comunitate! Fanii mișcării au tasat câteva cărări pe care le-au denumit ca-n basme și au mai făcut 2-3 concerte în natură.

Cât timp puterea e în mâinile lui Crețu, Bistrița Civică nu contează, dar oricum bifează mai bine ca ecologiștii care se gudură în majoritatea din Consiliul Local.Crețu ignoră orice semnal și continuă cu propriile concepte. De aceea a luat împrumut 40 de MILIOANE de lei în numele orașului și folosește jumătate din bani pentru Wonderland, iar pentru domnia Sa, Pădurea Codrișor înseamnă doar centura de Sud. Atât! Și pe acest subiect, Bistrița Civică mizează încă de la înființare.

De ce Revoluția Verde e gargară?

1. Puțini știu că la această oră există un plan de înfrumusețare a zonei, de transformare în punct Belvedere, un P.U.Z realizat în acest sens și aprobat de Consiliul Local încă de pe vremea lui Vasile Moldovan, dar pus sub cheie de către Crețu.

2. Centura de Sud e demult istorie și nu mai e timp pentru punerea în aplicare în ultimul an de mandat a lui Crețu. Așadar, Pădurea NU trebuie salvată, ci pusă în valoare de administrația locală. Chereji creează o pistă FALSĂ și oricum NU are resurse pentru a duce la final visul său. Câștigă doar la capitolul imagine.

Chereji, primar?

Dacă ăsta-i scopul, atunci mijloacele sunt clare și brusc măștile cad și scot în față alt Chereji, care a mai visat odată frumos dar a fost scos din cursă de o poză compromițătoare…. Rămâne de văzut dacă inițiatorul acestui demers va intra în cursă, dar cu siguranță crește constant în notorietate. După ani și ani, Chereji revine cu tineri alături într-o mișcare ecologistă, de salvare a Pădurii Codrișor de un bau-bau care stă la pândă să o radă de pe fața pământului, vezi-Doamne! Coroborat cu isteria ce se opune austriecilor care taie aurul verde, Salvați Pădurea Codrișor pare a fi un subiect la modă, dar cam subțire. Dacă se bagă la primărie Florin Chereji e problema lui, dar inițiativa pe care o coordonează pare ușor isterică și relativ agasantă, dar poate fi o rampă de re-lansare a domniei sale către Primăria Bistrița via Pădurea Codrișor.

Vom trăi și vom vedea!

3 comments

  1. Cristian Munthiu

    Cosmin, ma distreaza modul in care, voi ziaristii reusiti, fara sa vreti de multe ori sa construiti mitul primarului de neclintit. Dupa filosofia ta, orice actiune este zadarnica pentru ca primarul Cretu, este infailibil. Eu cred ca nu este asa, cred sincer ca orice persoana, aflata intr-o functie publica, nu poate da cu tifla mereu oricarei initiative, mai ales daca vine de la cetateni. Consider ca este normal, ca orice proiect sa fie dezbatut public iar oamenii trebuie sa invete, ca au dreptul sa ceara ca cei alesi sa-i consulte si sa tina cont de parerile lor. Pentru asta, exercitii ca cel de astazi sunt foarte utile pentru ca oamenii au aflat ca pot vorbi, ca se pot uni pentru un proiect, bun sau prost, ramane de vazut. Din pacate, in articolul tau, apare o fractura logica, afirmi ca domnul primar tine un sertar un proiect aprobat iar actiunea Bistritei Civica este cam ”subtire” pentru ca a adunat vre-o 3000 si ceva de semnaturi pentru a putea cere consiliului votul pentru a-l scoate din sertar. Restul celor afiramte in articol sunt deocamdata pure speculatii. Vehementa in a ataca un biet filmulet dovedeste ca toate aceste mici exerciti de democratie participativa il deranjeaza. Este unul dintre primele semnale ca ”aura” lui de invincibil se scutura. In fond, totul se joaca la un singur vot, pe care cateva mii de semnaturi s-ar putea sa-l aduca.

  2. Cosmin Botezat

    Nu poate face nimic Bistritza Civica. Primarul Cretu face doar ce-l taie capul si nu tine cont de vocea urbei. Ziaristii, inclusiv eu si ONG-urile eco laolalta batem apa-n piua, deocamdata. Trist, dar adevarat, deciziile se iau doar la Primaria Bistrita…

  3. Balan Marius- ecologist B-ta

    Tinere COZMIN. Aici ai gresit. Nu iti dau dreptate. Chereji este un bistritean sadea caruia ii pasa de orasul sau. Daca nimeni nu si-ar deschide gura, daca am lasa lucrurile la intamplare ,oare ar fi mai bine.? Ani de zile se vorbeste de inexistenta soc. civile, de neimplicare, de lipsa de interes, de faptul ca stam acasa si injuram cu telecomanda-n mana. Administratia romaneasca este depasita , si chiar rauvoitoare privind destinele unei comunitati intregi. Ei au nevoie de noi doar o zi la 4 ani, cand ne duc de nas cu prea mare usurinta. Bistrita Civica este o mica alternativa la o administratie aroganta. Oricine poate sa devina membru voluntar a acestui ONG. Cu o conditie :.. sa nu ceara nimic, si sa doreasca sa faca ceva concret pt. BISTRITA.Eu unul chiar nu imi fac nici o problema, de faptul ca un membru , sau mai multi din BISTRITA CIVICA, vor dori sa candideze ca primar, consilieri. Oare nu ne-am saturat si lamurit cu partidele?