FOTO: Inginer Geo Moldovan

Efectul Gloria, un fenomen foarte rar, surprins pe creasta Munților Rodnei

Efectul Gloria, un fenomen foarte rar, a fost surprins pe creasta Munților Rodnei, potrivit Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

”Efectul Gloria mai poarta numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”. În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei. Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, precizează Romsilva.

Imaginile au fost surprinse de inginerul Geo Moldovan.

Parcul National Munții Rodnei, unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este al doilea parc național din țară ca suprafață, cu peste 47.000 de hectare, fiind situat în partea de nord a țării, în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud.