Administratie

Emil Radu Moldovan: ”Eu cred că decizia Guvernului de a continua proiectele de investiții pentru comunitățile locale este una foarte bună. Sper că nu e doar o gogoașă”

 -  - 


Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, consideră că decizia Guvernului de a continua să susțină investițiile din plan local prin Programul Național ”Anghel Saligny” este una ”foarte bună” și afirmă că administrațiile locale au nevoie de fonduri pentru a continua dezvoltarea localităților.

Decizia Guvernului de a continua proiectele de investiții pentru comunitățile locale este una foarte bună. Chiar dacă e o întreagă dezbatere pe acest subiect, chiar dacă eu reprezint un partid de opoziție, susțin cu toată tăria că proiectele de finanțare cu fonduri guvernamentale, care să vină complementar pentru a dezvolta comunitățile acolo unde nu sunt fonduri europene îndestulătoare pentru infrastructură de apă, canal, rețea de gaz, infrastructură școlară, dispensar, infrastructură culturală, sunt foarte bine venite și cred că decizia Guvernului este una foarte bună. Așteptăm cu mare interes normele de aplicare și finanțarea. Sperăm să nu rămână doar o poveste de campanie electorală politică. (…) Sperăm că nu e doar o gogoașă și că va fi un program serios pentru că toate comunitățile locale din România au foarte mare nevoie de un asemenea program”, a declarat președintele CJ Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, la recepția lucrărilor de pe tronsonul DJ 172H, Nușeni – Corvinești.

Șeful administrației județene a completat că angajații Consiliului Județean Bistrița-Năsăud pregătesc deja documentațiile pentru viitoarele proiecte pentru care intenționează să acceseze fonduri guvernamentale.

Pregătim toate documentațiile necesare pentru Programul Național Anghel Saligny. Sunt încă câteva capete de drumuri care trebuie rezolvate și noi pregătim documentațiile necesare pentru a putea depune proiecte la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, la Compania Națională de Investiții. Așteptăm cu mare interes normele de aplicare a ordonanței”, a completat Moldovan.

Reamintim că, la data de 3 septembrie, Guvernul României a adoptat propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației privind Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. La data de 6 septembrie, ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea acestui program a fost publicată în Monitorul Oficial.

În primul articol al ordonanţei se arată că valoarea programului derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei în perioada 2021-2028 este de 50 de miliarde de lei, limită maximă în baza căreia se pot încheia contracte de finanţare multianuale.

„În cadrul programului se pot realiza obiective de investiţii necesare pentru echiparea unităţilor administrativ-teritoriale cu dotări tehnico-edilitare şi de acces la căile de comunicaţie, în conformitate cu reglementările cuprinse în Planul de amenajare a teritoriului naţional (…). Pot fi finanţate prin prezentul program obiectivele de investiţii care nu sunt incluse la finanţare în programele derulate din fonduri externe nerambursabile în perioada de programare 2021-2027 sau prin alte programe naţionale sau comunitare, inclusiv din contracte de împrumut semnate cu instituţii de credit sau instituţii financiare interne sau internaţionale”, mai prevede actul normativ.

În cadrul programului se pot realiza obiective de investiţii care se încadrează în cel puţin una dintre următoarele categorii:

 • alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei;
 • sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială şi sisteme de captare a apelor pluviale;
 • drumurile publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor;
 • poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale, inclusiv pentru biciclete şi trotinete electrice;
 • sisteme de distribuţie a gazelor naturale, inclusiv a branşamentelor, precum şi a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale.

2 views
bookmark icon

One thought on “Emil Radu Moldovan: ”Eu cred că decizia Guvernului de a continua proiectele de investiții pentru comunitățile locale este una foarte bună. Sper că nu e doar o gogoașă”

  Write a comment...

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.