Emil Radu Moldovan: ”Măsurile care se iau nu au nicio logică, se bat cap în cap. Să îi lăsăm pe oameni să se întoarcă la hobby-urile lor”

 -  -  21910Președintele Partidului Social Democrat Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a declarat marți, într-un interviu acordat PROBN TV, că, în opinia sa, nu există nicio logică în modul în care anumite măsuri de relaxare au fost gândite de autoritățile competente și că unele dintre ele ”se bat cap în cap”. Liderul social democraților bistrițeni a adăugat că românilor ar trebui să li se ofere posibilitatea să ”se întoarcă la hobby-urile lor”, dar cu respectarea unor măsuri care să fie reglementate foarte clar, precum cele de igienă sau cele privind obligativitatea purtării măștii și respectarea distanțării sociale.

”Comunicarea execrabilă atât de la nivelul Președinției, cât și de la nivelul Guvernului a adus un grad maxim de neîncredere a populației în măsurile care se iau, asta pentru că acestea sunt comunicate foarte prost. Ele se bat cap în cap”, a spus Emil Radu Moldovan într-un interviu acordat PROBN TV.

Președintele PSD Bistrița-Năsăud a oferit și câteva exemple de măsuri pe care le consideră contradictorii.

E foarte greu să îi mai explici unui om că el nu poate să meargă într-un restaurant să ia masa în condiții de igienă maximă, de securitate sanitară, păstrând distanța socială și tot ceea ce e nevoie, dar poate să joace jocuri de noroc în cazinou sau în altă parte. Mi-e greu să îi mai explic unui om că trebuie să înțeleagă și să facă un sacrificiu și să se roage acasă la el, să nu meargă la biserică, în condițiile în care avem voie în sălile de fitness și sălile de sport, chiar dacă fără să facem duș. (…) Cum pot să faci pe stadion concert cu 500 de persoane, dar la meciurile de fotbal nu are voie nimeni. Deci nu există nicio logică. Înțeleg că trebuie să avem grijă de sănătatea oamenilor, dar nu o să poată nimeni să mă convingă, în condițiile în care au voie grupuri de 6 sau 8 persoane, că nu pot să pun un scaun, două, trei, patru, cinci în stadion, să păstrezi distanța, chiar și cu mască, dar să îi lăsăm pe oameni să se întoarcă la hobby-urile lor, la plăcerile lor. Oamenii au nevoie de acest lucru, pe lângă necesitățile fiziologice zilnice – apă, mâncare, oxigen. Oamenii mai au și suflet și trebuie să încerce să își reîncarce și sufletul cu ceea ce le place lor, o piesă de teatru, un concert, un meci de handbal, un meci de fotbal, un film și așa mai departe. (…) Cu păstrarea distanței sociale, cu asigurarea tuturor măsurilor de securitate sanitară ar trebui deschise toate aceste activități”, a mai adăugat Moldovan.

În aceste condiții, în cadrul ședinței Comitetului Executiv Național al PSD s-a luat decizia că hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă va fi analizată foarte atent de parlamentarii PSD.

Decizia noastră luată cu unanimitate de voturi în Comitetul Executiv Național al PSD a fost una a responsabilității. Nu putem să trecem dintr-o extremă în alta, adică nu s-a termiat cu virusul și de mâine curge lapte și miere. În schimb, nici nu mai putem accepta măsuri fără analiză, fără o cercetare științifică, doar că așa vrea X sau Y și să păstrăm starea de alertă doar ca ei să continue să angajeze oameni fără concurs, precum cei 12.000 – 13.000 angajați în ultimele luni, să facă schimbări, să dea afară oamenii fără a respecta legea, să facă achiziții publice fără a respecta procedura. Din punctul nostru de vedere, interesul cetățeanului și al României este mult mai presus decât interesele de grup sau electorale ale PNL. Vom analiza hotărârea de Guvern care înțeleg că va fi dată astăzi în ședința de Guvern și, sub nicio formă, nu vom accepta măsuri care să nu fie justificate științific. Un exemplu ar fi deschiderea bisericilor, a teatrelor, creșelor, grădinițelor”, a mai completat sursa citată.

Moldovan este de părere că este nevoie de o reglementare foarte clară, care să permită oamenilor să revină la hobby-urile lor. ”Este nevoie de o reglementare foarte clară: este obligatoriu să porți mască în spațiu închis, este obligatoriu să păstrezi distanța socială de 1 – 1,5 – 2 m, cât stabilesc specialiștii, nu putem face evenimente culturale cu mii de persoane pentru că există un foarte mare risc de transmitere comunitară a virusului, nu putem să desfășurăm activități de altă natură”, a încheiat președintele PSD Bistrița-Năsăud.

Reamintim că Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de marţi prelungirea stării de alertă, premierul Ludovic Orban afirmând că ”decizia de prelungire a stării de alertă nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă”.

Publicată de PRO BN TV pe Marţi, 16 iunie 2020
2 notes
1035 views
bookmark icon

2 thoughts on “Emil Radu Moldovan: ”Măsurile care se iau nu au nicio logică, se bat cap în cap. Să îi lăsăm pe oameni să se întoarcă la hobby-urile lor”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *