Emil Radu Moldovan: ”Șeful Inspectoratului Școlar nu a încălcat nicio lege când a schimbat directorii, dar a fost lipsit de tact”

 -  -  11426


Președintele Partidului Social Democrat Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, spune că decizia Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bistrița-Năsăud de a înlocui din funcție mai mulți directori ai unor unități de învățământ este legală. În opinia liderului social democrat, șeful IȘJ, Mihai Mureșan, a fost ”lipsit de tact” când a făcut aceste schimbări.

Cred că, din păcate, domnul inspector general (n.r. – Mihai Mureșan) a fost lipsit de tact și diplomație. El nu a încălcat nicio lege. Legea îi dă dreptul inspectorului general ca, împreună cu Consiliul de Administrație, acolo unde expiră mandatele de management, să numească alți directori. Dacă domnul inspector general avea inspirația și diplomația necesară, la începutul lunii decembrie, pentru că tot avea timp având în vedere că școală nu se face, putea să comunice public posibilitatea ca toți doritorii cărora le expiră contractele de management să trimită către Inspectoratul Școlar un CV, un proiect de management și o scrisoare de intenție și să se înscrie toți. Spun încă o dată, făcea acest lucru dacă voia și avea diplomația necesară și îl interesa foarte tare ce se întâmplă cu școala, nu foarte tare ce îi spune partidul. Dacă îl interesa foarte tare ce se întâmplă cu școala, lua aceste scrisori de intenție și proiecte de management și le analiza împreună cu o comisie de specialitate din Inspectorat, invitând să participe la analiză pe reprezentantul comunității și al părinților. Eu așa aș fi făcut. Era transparent și nu exista niciun fel de discuție după. Dar atâta timp cât iei decizii în interes partinic, de partid și faci lucrul acesta ‘noaptea, ca hoții’, că tot le place lor termenul ăsta, atunci normal că lumea se revoltă. (…) E o lipsă totală de tact și de diplomație și cred că a fost o greșeală profundă”, a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, într-o emisiune realizată de jurnalistul Cristian Berari și transmisă pe pagina de Facebook a acestuia.

Declarația președintelui PSD Bistrița-Năsăud vine în contextul în care, la data de 8 ianuarie 2021, un număr de peste 70 de directori și directori adjuncți ai unităților de învățământ din județ și-au încheiat mandatele de management educațional, IȘJ Bistrița-Năsăud analizând, în şedinţa Consiliului de Administraţie, menţinerea sau schimbarea din funcţie a unora dintre cei cărora le-au expirat mandatele. După analiză, IȘJ a detaşat alte persoane pe 18 posturi de directori şi pe 6 de directori adjuncţi, restul rămânând ocupate de actualii titulari.

Decizia IȘJ Bistrița-Năsăud a stârnit un val de reacții în spațiul public.

Chiar parlamentarii PSD din Bistrița-Năsăud – Daniel Suciu, Bogdan Ivan și Ioan Deneș – au anunțat că vor face demersuri pentru anularea deciziilor prin care au fost schimbați unii directori.

1 notes
551 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *