Emil Radu Moldovan: ”Situația în țară este critică. Medicii nu au medicamente să trateze pacienții. Într-o săptămână nu o să mai fie locuri în spitale”

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, consideră că autoritățile naționale trebuie să se așeze de urgență la masă și să caute noi soluții pentru a limita răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus. În caz contrar, dacă se va menține același ritm de infectare, Moldovan este de părere că sistemul sanitar din România va intra în colaps în cel mult 10 zile, țara noastră urmând să ajungă în aceeași situație în care s-a aflat și Italia.

În momentul de față, și nu vreau să panichez sau să sperii pe nimeni, situația din țară este una foarte grea, extrem de critică. (…) Dacă nu se iau măsuri de urgență pentru a putea întrerupe transmiterea asta în masă a virusului, în maxim o săptămână noi nu mai avem unde primi bolnavii. (…) Eu cred că se impune de urgență ca la nivelul conducerii țării să se așeze toți factorii politici și specialiștii la aceeași masă și să găsească soluții pentru a întrerupe creșterea care continuă de câteva zile, aproape de o mie de cazuri de la o zi la alta. Altfel, sistemul sanitar românesc va intra în blocaj în maxim 10 zile și, din păcate, vom vedea și în România ceea ce am văzut în Italia, în primăvară”, a declarat Emil Radu Moldovan într-o conferință de presă susținută la București.

Liderul social democraților din Bistrița-Năsăud a dat exemplu situația cu care se confruntă județul nostru, explicând că medicii nu au la dispoziție medicamente pentru a trata pacienții cu COVID-19 și că locurile din cele două spitale din județ destinate acestor pacienți sunt ocupate aproape în totalitate.

În județul pe care îl reprezint, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița – spital COVID-19 – avem 105 paturi, care sunt pline de mai bine de o săptămână. La spitalul suport COVID-19 din Năsăud, din cele 50 de paturi mai sunt libere 5. Avem și 13 paturi la ATI, ocupate toate de peste o săptămână. Am încercat să mai introducem paturi suplimentare, peste regulile de respectare a suprafețelor și a necesarului de metri cubi de aer dintr-un salon, (…) dar am ajuns în situația în care nu mai avem personal care să le deservească. Am putea să mai amenajăm paturi suplimentare pentru a trata pacienții cu forme medii, dar nu avem personal de specialitate cu care să facem acest tratament. (…) În plus, personalul medical este epuizat, în continuare posturile sunt blocate”, a declarat Emil Radu Moldovan.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud afirmă că medicii nu au la dispoziție nici medicamentul Remdesivir, util în tratarea pacienților cu COVID-19 și a oferit o serie de exemple în care a arătat că mai multe județe au primit mult mai puține doze din acest medicament decât necesarul.

S-au chetuit foarte mulți bani, se cheltuie foarte mulți bani și, din păcate, medicamentele nu ajung la spitale. Medicii nu au medicamentele necesare să trateze pacienții. Vă mai dau un exemplu din județul Bistrița-Năsăud, de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița: de la începutul pandemiei și până acum, 1.499 de pacienți au fost tratați în spital; pe toată perioada asta am primit aproximativ 300 de doze de Remdesivir, suficiente pentru a trata 50 de pacienți din cei 1.499”, a spus sursa citată.

O altă problemă ridicată de Moldovan a vizat faptul că, din cauza numărului mare de pacienți COVID, unitățile de primiri urgențe nu se pot ocupa așa cum se cuvine de pacienții non-COVID.

Degeaba Guvernul a transmis către fiecare spital obligativitatea de a prelua toți bolnavii, când în momentul de față suntem în situația în care paturile de la UPU sunt arhipline cu suspecți COVID. Bolnavii care vin din accidente rutiere, cu infarct sau atac vascular cerebral ori alte afecțiuni nu au unde să fie tratați pentru că paturile sunt ocupate de suspecții COVID”, a mai precizat președintele CJ Bistrița-Năsăud.

Totodată, Emil Radu Moldovan a făcut apel la Ministerul Sănătății să găsească o variantă prin care spitalele să aibă mai ușor acces la date cu privire la numărul de locuri disponibile din fiecare unitate sanitară din țară pentru pacienții COVID-19.

”Îi transmit domnului ministru Tătaru, care ne-a spus zilele trecute că are 1.250 de paturi ATI și că face 1.500 de paturi ATI, că ar fi extrem de util pentru toți medicii și pentru toate spitalale din țară ca ele să fie făcute publice măcar pe un site al Ministerului Sănătății, astfel încât colegii noștri din spitale să știe unde să trimită bolnavii. (…) Dacă Ministerul Sănătății, prin domnul Tătaru, ne-ar pune la dispoziție paturile alea libere de la ATI, comunicate de Grupul de Comunicare Strategică, și ne-ar spune unde le găsim, atunci medicii ar ști ce să facă cu un bolnav critic. (…) Dar, în momentul de față, colegii mei nu mai știu ce să facă, deoarece nu avem niciun fel de comunicare publică a Ministerului, decât declarații politice. E obligatoriu să comunice acest lucru, să ne spună unde avem paturi libere COVID, într-un sistem intranet, pe site-ul Ministerului, unde să aibă acces spitalele. La Bistrița, de exemplu, am ajuns în situația în care mai avem 5 paturi libere, la Năsăud. Acestea o să fie pline în câteva zile și nu vom mai avea unde interna bolnavii. Și noi nu știm unde să îi transferăm. Ajungem în situația în care se blochează”, a mai spus Moldovan.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud a precizat că ”în ultimele zile, rata de infectare în județ este de peste 50 la sută. Adică din totalul de 350 – 400 de teste pe care le facem zilnic, peste 50 la sută sunt pozitive”.

Noi suntem disperați. Nu numai că nu există medicamete necesare, dar ajungem în situația în care nu le mai putem oferi pacienților minimul de tratament”, a subliniat Emil Radu Moldovan.