Europarlamentarul Eugen Tomac îi invită pe bistrițeni să semneze petiția ”România merită în Schengen”

 -  - 


Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, a anunțat miercuri, la Bistrița, că formațiunea politică din care face parte a lansat o campanie de strângere de semnături pentru petiția „România merită în Schengen”.

Într-o conferință de presă, liderul PMP a explicat că această campanie vine ca urmare a acțiunii pe care a inițiat-o la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului Uniunii Europene, demers prin care solicită anularea votului dat de Austria împotriva intrării României în Spațiul Schengen.

În opinia europarlamentarului, votul Austriei a fost ”profund injust” și ”absolut revoltător”, motiv pentru care a decis să demareze procedura prin care solicită Curții de Justiție a Uniunii Europene să anuleze acest vot. Eugen Tomac este de părere că România îndeplinește criteriile de intrare în Spațiul Schengen.

”România îndeplinește criteriile de intrare în Spațiul Schengen din 9 iunie 2010. Sunt mai bine de 12 ani de când ne-am făcut temele pe un subiect extrem de important, care definește Uniunea Europeană și am aderat cu toată convingerea la tot setul de valori și oportunități pe care le oferă Uniunea Europeană și este bine să ne păstrăm acest optimism și să luptăm pentru mai multă integrare în Uniunea Europeană”, a declarat Eugen Tomac.

Sursa citată a explicat că PMP a lansat campania de strângere de semnături pentru a accelera în acest fel acțiunea pe care a inițiat-o împotriva Consiliului Uniunii Europene.

Am lansat această campanie pentru a accelera acest proces pe care l-am deschis și care este o premieră la nivel european și care, în mod sigur, odată ce se va judeca, va deschide calea aderării României la Spațiul Schengen. (…) Acest proces poate fi accelerat dacă aplicăm o procedură pe care o are Parlamentul European, aceea de a depune la Parlament o petiție prin care cerem ca Parlamentul European să intervină în acest proces pentru că are calitate de reclamant privilegiat. Și mai există un aspect important. Pe lângă anularea acțiunii din 8 decembrie, mai cer Curții de Justiție a Uniunii Europene să le permită, pe viitor, deputaților din Parlamentul European să aibă calitate de reclamant privilegiat în relația cu Consiliul European și cu Comisia Europeană”, a mai spus Tomac.

Eugen Tomac i-a invitat pe bistrițeni să semneze petiția. Potrivit acestuia, semnăturile adunate vor însoți petiția pe care o va depune la Parlamentul European prin care va solicita Parlamentului să intervină, în calitate de parte privilegiată, în acțiunea pe care a declanșat-o la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. 

”Prin această campanie, invit românii să susțină acest demers pentru a putea accelera procesul și pentru a putea obliga Parlamentul European să intervină în acest proces. Este vital pentru România, pentru a ne putea atinge un obiectiv strategic care este blocat în momentul de față din cauza unui abuz de drept pe care îl comite Austria. Îi invit pe români să semneze acest demers pe care l-am inițiat. După ce vom încheia această campanie, voi depune în Parlamentul European acest memorandum şi el are o procedură internă destul de rapidă. Vom avea negocieri politice şi un vot prin care vom cere Parlamentului să intervină în acest proces pentru a corecta această mare nedreptate care ni se face românilor”, a mai adăugat liderul PMP.

La rândul său, secretarul general al PMP, Ionuț Simionca, a menționat că, începând cu data de 25 martie, PMP va ieşi în stradă pentru a strânge semnături, atât în județul Bistriţa-Năsăud, cât şi în celelalte judeţe ale ţării.

 ”Începând cu 25 martie, toate organizaţiile din ţară vor ieşi în stradă pentru strângerea de semnături. Îi invit pe toţi bistriţenii să semneze pentru România în Schengen. (…) Pentru noi toţi, a fi în Schengen înseamnă a avea demnitate. Noi trebuie să reparăm ceea ce n-au făcut alţii. Ceea ce şi-a asumat preşedintele şi nu a făcut preşedintele, trebuie noi, românii, să reparăm. (…) Vă rog, dragi bistriţeni, haideţi, semnaţi pentru România în Schengen. Începând cu 25 martie, ne veți vedea în stradă alături de toată echipa PMP. Vom avea pliante prin care se va explica clar avantajele de a fi în Schengen”, a declarat Ionuţ Simionca.

Eugen Tomac a completat că în perioada viitoare va încerca să ajungă în fiecare județ din țară pentru a prezenta această campanie.

Totodată, liderul PMP s-a arătat convins că acest proces ”va scrie istorie” atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană.

Petiția poate fi semnată pe site-ul www.romaniainschengen.ro.

Vizualizări 1,286 

bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.