Examenul pentru permisul auto, un obstacol greu de trecut pentru mulți dintre candidați

Examenul pentru obținerea permisului auto pare a fi un obstacol greu de trecut pentru mulți dintre candidații din Bistrița-Năsăud. Anul trecut, cei mai mulţi dintre elevii şcolilor de şoferi nu au reuşit să treacă de proba teoretică, dar rezultate slabe au fost înregistrate şi la proba practică, potrivit datelor prezentate miercuri, într-o ședință a Colegiului Prefectural, de conducerea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Bistrița-Năsăud.

La proba teoretică, pe parcursul anului 2022, au fost examinate un număr de 12.599  persoane (-1,211 față de aceeași perioadă a anului 2021), din care au fost admise 5.619 (-1.445), reprezentând 46%. La proba practică, tot anul trecut, au fost examinate 8.849 persoane (-1.651) din care au fost admise 5.594 (+73), reprezentând 60% din numărul celor examinați la proba practică și 40% din numărul celor examinați la proba teoretică”, a spus comisar șef de poliție Claudiu Prodan, șeful SPCRPCÎV Bistrița-Năsăud.

Întrebat de ce rata de promovare este scăzută și dacă sunt mai slab pregătiți candidații, comisarul șef de poliție Claudiu Prodan a răspuns: ”Nu aș spune că a scăzut calitatea pregătirii candidaților, dar într-adevăr avem mulți candidați care nu promovează. Acest lucru se datorează și faptului că avem foarte mulți candidați care vin la 18 ani, când au și alte activități sau alte examene, cum e cel de Bacalaureat. Un alt motiv ar fi și acela că apar și emoțiile inerente acestui examen. Din păcate, uniforma în dreapta îi blochează pe mulți dintre candidați. Din acest motiv am și propus când a fost cazul să modificăm modul de examinare, în sensul în care polițistul să stea în spate, așa cum deja se practică în alte state civilizate, iar în față să stea instructorul. În acest fel, noi am putea analiza obiectiv și am vedea mai bine ce se întâmplă la volan. Nu aș zice să a scăzut calitatea pregătirii candidaților, procentul e cam la fel, fluctuează puțin, dar într-adevăr e sub 50 la sută, ceea ce ne pune un semn de întrebare, dar nu e ceva acut. Procentajul e mic încă de când facem noi statistici. Apare și uzura instructorului, apare și așteptarea prea mare a noastră, a examinatorilor, dar acestea sunt condițiile”.

Activitatea de examinare a candidaţilor pentru obţinerea permisului de conducere se desfăşoară zilnic în municipiul Bistriţa, pentru categoriile B, C, CE, D, și bilunar, în perioada martie – noiembrie, în orașul Năsăud, pentru categoria A. Acest lucru se întâmplă deoarece pe raza municipiului Bistrița nu a fost identificat niciun spațiu tip poligon pentru categoria A, care să întrunească prevederile tehnice legale pentru a putea fi autorizat de către Autoritatea Rutieră Română.

Din comisiile de examen fac parte ofiţeri şi agenţi de poliţie, toţi fiind atestaţi ca examinatori de către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti, activitatea desfaşurându-se în conformitate cu prevederile legale.

Pentru buna desfăşurare a activităţii, examinatorii care au fost nominalizaţi în comisia de examinare, au fost instruiţi periodic de către şeful serviciului, cu privire la respectarea legislaţiei în domeniu, noutăţile legislative apărute, respectarea timpilor de examinare şi asupra modului de comportare în relaţia cu cetăţenii.

Pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud sunt autorizate şi funcţioneaza un număr de 42 de şcoli pentru pregătirea candidaţilor în vederea obţinerii permisului de conducere, la care sunt afiliaţi 172 de instructori autorizaţi. De asemenea, sunt autorizate şi funcţionează nouă laboratoare psihologice şi patru policlinici medicale acreditate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *