Exerciţiu de simulare a producerii unor inundaţii în bazinele hidrografice Someșul Mare și Someș

În perioada 4 – 5 octombrie se desfăşoară un exerciţiu de simulare a producerii de inundaţii în bazinele hidrografice Someșul Mare și Someș, aferente județelor Bistrița-Năsăud și Cluj, de la staţia hidrometrică Sângeorz-Băi până în secțiunea Dej, de pe râul Someş, informează Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa.

Scopul acţiunii este verificarea modului de funcţionare a fluxului informaţional meteorologic şi hidrologic de avertizare – alarmare a populaţiei, a modului de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii și a modului în care administraţia publică locală cunoaşte procedurile elaborate pentru managementul riscului la inundaţii.

Pentru îndeplinirea scopului exercițiului, s-au luat ca ipoteză următorii parametri definitorii:

  • depăşirea pragurilor critice de precipitaţii sub formă de averse căzute pe un sol umed în zona centrală şi de răsărit a bazinului hidrografic Someș;
  • instabilitate accentuată a vremii cu intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, însoţite de fenomene (oraje, grindină);
  • atingerea şi depăşirea cotelor/ fazelor de apărare  pe râul Someș – sector  Nepos –   Dej,  revărsări ale râului Someș și ale afluenților (Cormaia, Sălăuța, Țibleș, Ilișua și Șieu ) și  scurgeri de pe versanți.

În acest sens, pentru îndeplinirea condiţiilor de desfăşurare a exerciţiului se vor prognoza depăşiri ale cotelor de pericol la staţiile hidrometrice cuprinse în exerciţiu și va fi instituit COD ROŞU: Risc de viituri majore. Ameninţare directă si generalizată asupra siguranţei persoanelor și a bunurilor.

Pe durata exercițiului, informațiile și avertizările difuzate vor avea mențiunea: „Atenţie, exerciţiu de simulare! Datele nu corespund realităţii.”

La final, va fi întocmit un proces-verbal, cuprinzând concluziile rezultate în urma exercițiului de simulare, termenele si responsabilitățile pentru remedierea eventualelor deficiențe semnalate, precum și propuneri pentru îmbunătățirea activității de management al situațiilor de urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *