Experiment inedit în Bistrița-Năsăud! Un traficant de persoane și unul de minori le-au vorbit unor adolescente despre modul cum gândesc infractorii

Experiență inedită pentru 25 de adolescente din județul Bistrița-Năsăud, care au avut ocazia să afle, direct de la sursă, detalii despre modul în care gândesc și acționează infractorii. Un traficant de persoane și unul de minori le-au vorbit tinerelor despre ce înseamnă să duci o astfel de viață și cum pot evita să ajungă victime. 

Compartimentul Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud a organizat un experiment inedit la care au participat 25 de adolescente.

Practic, tinerele au avut șansa să afle cum gândesc infractorii și ce îi determină să acționeze fără să țină cont de lege și de consecințe, direct de la cei care au recurs la astfel de acțiuni. Un traficant de minori și un traficant de persoane, care se află încarcerați în Penitenciarul Bistrița, le-au vorbit tinerelor despre ce înseamnă să comiți o infracțiune. Experimentul a fost numit ”carte-vie”.

Cele mai bune lecții le învățăm din experiențele oamenilor, fie că sunt frumoase sau nu. 25 de adolescente, din Bistrița-Năsăud, au avut ocazia să afle cum gândesc infractorii, în cadrul unui experiment de tip „Carte-vie”, ce a avut loc la Penitenciarul Bistrița, iar ”cărțile vii” au fost un traficant de persoane si un traficant de minori” arată, printr-un mesaj postat pe o rețea de socializare, Compartimentul Prevenirea Criminalității.

Acțiunea a fost organizată în cadrul campaniei de prevenire a victimizării femeii, ,,Femeia-informată și protejată”, care se derulează la nivelul județului Bistrița-Năsăud în perioada 1 – 8 martie.

De asemenea, o altă acțiune organizată tot în cadrul acestei campanii a avut loc, zilele trecute, la Casa Argintarului din Bistrița. La aceasta au luat parte mai multe eleve de liceu. Cu această ocazie au fost abordate teme precum: violența domestică, ordinul de protecție provizoriu, măsuri de protecție, instituții suport. Scopul a fost acela de a înțelege o situație de risc și de a cunoaște modalitățile de rezolvare și instituțiile abilitate să acorde sprijin. Totodată, la Casa Argintarului a fost inaugurată o expoziție cu lucrări realizate de către elevii unor școli partenere în campania pentru prevenirea violenței domestice ”Mai bine dăruiești, decât să lovești”. Lucrările copiilor vor putea fi admirate pe tot parcursul lunii martie.

FOTO: IPJ B-N