Femeia de 48 de ani care a decedat de COVID-19 a ajuns prea târziu la spital. Aceasta a crezut că are gripă și s-a tratat acasă. Ce recomandă managerul SJU Bistrița

O femeie de doar 48 de ani, care era infectată cu noul coronavirus, a decedat la scurt timp după ce s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Potrivit managerul unității medicale, Gabriel Lazany, femeia a ajuns la spital prea târziu, după aproximativ două săptămâni în care s-a tratat acasă, crezând că are gripă.

”Ultimul deces raportat a fost al unei femei de 48 de ani care s-a prezentat la Unitatea de Primire a Urgențelor, iar în momentul consultului s-a constatat o saturație de oxigen foarte scăzută și o afectare a plămânilor în proporție de peste 80%. Vă dați seama că dacă pacienții ajung atât de târziu la Spitalul Județean, te pun în fața unui fapt împlinit, adică nu mai poți face mare lucru, ceea ce s-a și întâmplat în acest caz. După câteva ore de la prezentarea în UPU, femeia a decedat. Din câte am aflat, ea, de cel puțin două săptămâni stătea acasă cu o formă destul de gravă a bolii, simptomatică, a confundat-o cu o gripă, cu o răceală comună, motiv pentru care și-a făcut un autotratament sau i-a prescris ceva medicul de familie fără să facă investigațiile specifice COVID. Din păcate, a ajuns prea târziu”, a spus Gabriel Lazany într-o emisiune la Bistrița Express.

Managerul SJU Bistrița a atras atenția că evoluția stării de sănătate în cazurile de COVID-19 este imprevizibilă și se poate schimba de la o oră la alta, motiv pentru care recomandă maximă atenție în urmărirea simptomelor. De asemenea, Lazany le recomandă pacienților să țină legătura în permanență cu medicii de familie, care îi poate îndruma.

Aceasta este o boală atipică, încă necunoscută la nivel mondial. Nu cunoaștem încă efectele și nici modalitatea de a o trata corespunzător, iar în unele cazuri evoluția este extraordinar de rapidă. Au fost pacienți care după-masa erau bine, iar dimineața erau decedați. Atât de repede se înrăutățește starea de sănătate a pacienților. (…) Este foarte, foarte bine ca pacienții să apeleze la sfaturile medicului de familie. Acesta, cunoscând simptomatologia pe tipuri, ar trebui să știe când să facă recomandare de testare sau când se impun investigații suplimentare. Fiecare medic își cunoaște pacienții, ce comorbidități au, dacă sunt expuși, deci lucrurile acestea trebuie văzute individual, de la caz la caz”, a completat Lazany.

În plus, managerul SJU Bistrița a mai adăugat că în unitatea medicală nu mai sunt paturi în Secția de Terapie Intensivă. ”La Bistrița, toate cele 20 de paturi din Secția de Terapie Intensivă destinate adulților sunt ocupate. 10 din cele 20 de paturi din ATI sunt destinate pacienților COVID-19”, a adăugat Lazany.

Și secția destinată pacienților cu COVID-19 din SJU Bistrița este la capacitate maximă. ”Noi avem 108 locuri alocate paciențilro COVID, din care 12 pentru pacienții minori și 96 pentru adulți. În acest moment avem internați 77 de pacienți confirmați și 10 suspecți, care așteaptă rezultatele testărilor”, a mai precizat sursa citată.

De la debutul pandemiei și până acum, în Bistrița-Năsăud au fost înregistrate 2.054 de cazuri de COVID-19 și 117 decese ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus. Ultimele decese au fost înregistrate la pacienți cu vârste între 45 și 55 de ani.

https://www.facebook.com/BistritaExpress/videos/657250524970335