Femeile din Căianu Mic au manifestat interes crescut pentru testările gratuite privind depistarea cancerului de sân

 -  -  6331


Campania “Nu am făcut destul”, având ca scop testarea gratuită a femeilor în vederea prevenirii și combaterii cancerului la sân, este în plină desfășurare la sediul Primăriei Căianu Mic! Prima zi s-a dovedit a fi un succes, femeile din localitate participând în număr mare la acțiune. Și duminică se vor efectua testări gratuite.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România, organizează a V-a ediție a campaniei „Nu am făcut destul”, care are ca scop testarea gratuită pentru depistarea cancerului la sân în rândul femeilor din mediul rural.

Anul acesta, campania de testări gratuite se desfășoară în cinci județe din Ardeal, astfel că în lunile octombrie și noiembrie vor fi testate mai mult de 1.000 de femei din Alba, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Sibiu.

Campania a început săptămâna trecută în județul Alba, unde au fost testate 165 de persoane la Ighiu și Bistra. În acest final de săptămână (20 – 21 octombrie), caravana se află în localitatea Căianu Mic din județul Bistrița-Năsăud. Testările se fac la Primărie, între orele 10:00 și 18:00. În prima zi, interesul manifestat de femeile din Căianu Mic pentru această campanie a fost unul crescut.

Voluntarii de la Asociația Studenților Mediciniști din Cluj fac controale gratuite la sâni (palpare, ecografie dacă e cazul și trimitere pentru mamografie gratuită), la inimă (tensiune, puls, EKG, se măsoară vârsta arterelor), la plamâni (spirometrie, se măsoară vârsta plămânilor), la alunițe (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) și pentru depistarea diabetului (măsurarea glicemiei, care trebuie luată pe stomacul gol).

Anul trecut, în cadrul campaniei care s-a desfășurat în cinci județe din Moldova, medicii au descoperit că 1 femeie din 7 se confruntă cu o problemă la nivelul sânilor, însă refuză să meargă la medic de frică sau rușine. De asemenea, 4 din 5 femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni.

FOTO: Paul Știr

 

6 bookmark
0 notes
56 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.