Monden

Filmul „PROFU’ ” se lansează în cinematografe din 2 octombrie! E despre profesorul Ioniță, cel care și-a făcut o sală de clasă în propriul apartament!

 -  - 


PROFU’ spune povestea lui Dorin Ioniță, un profesor de matematică din Bistrița care iese din sistemul de învăţământ convenţional şi îşi deschide o clasă de meditații în propriul apartament, dotată cu scaune, bănci și chiar o tablă.

Profesorul Ioniță și-a dat DEMISIA din sistem! Acum, are școală la el acasă!

Filmul spune povestea lui Dorin Ioniță, un profesor de matematică din Bistrița care iese din sistemul de învăţământ convenţional şi îşi deschide o clasă de meditații în propriul apartament, dotată cu scaune, bănci și chiar o tablă. De-a lungul unui an școlar, îi urmărim efortul de a retrezi în elevi dragostea pentru învăţătură, oferindu-le nu doar lecții de matematică, cât lecții de viață.

De-a lungul unui an școlar, producătorii filmului au urmărit efortul de a retrezi în elevi dragostea pentru învăţătură, oferindu-le nu doar lecții de matematică, cât lecții de viață.

Sistem de învățământ VOCAȚIONAL! Acesta-i visul  lui Ioniță! Profu ‘ Ioniță zice că un copil salvat valorează o avere pentru el. „Dă-mi la schimb un kil’ de aur și o să fac… ceva pe el”

Cel mai mare vis al său este să aibă o școală care nu se pliază pe sistemul tradițional de educație, un loc eliberat de tirania metodelor convenționale de predare.

” Să nu vă mire că am ajuns unde am ajuns, când prioritatea a fost să le atribuie studii juridice celor care au terminat o școală de pupători în cur ai lui Ceaușescu”, spune Ioniță. Ca o mică paranteză, Ioniță se referă la Liviu Maior (PSD) și la Valeriu Stoica (PNL), personaje prezentate drept intelectuali ai politicii…

Regizorul Alex Brendea a fost elev de-a lui Ioniță! „A fost profesorul, dar și mentorul meu!”

”Am fost unul dintre elevii Profului acum mai bine de zece ani, pe vremea când mă pregăteam de bacalaureat”, spune Alex Brendea, regizorul filmului. ”A fost profesorul, dar și mentorul meu. Am devenit prieteni și, dincolo de faptul că ne-a insuflat dragostea pentru matematică, ne-a oferit un loc în care să ne simțim acasă.

Imaginea lui Dorin Ioniță l-a urmărit pe Alex Brendea peste ani și l-a determinat să facă un documentar despre el:

”Faptul că, în lumea asta materialistă, Profu’ alege să renunțe la un anumit confort ca să schimbe în bine viețile elevilor lui, depășind multe obstacole, este pentru mine o dovadă de umanitate”. – a spus regizorul Alex Brendea.

ionita

Cine este Alex Brendea, regizorul filmului Profu!

Alex Brendea (33 de ani) are o bogată experiență ca director de imagine pentru mai multe filme documentare și de ficțiune, printre care ”Anul Dragonului”, produs pentru HBO România, ”Războiul Regelui”, ”Off the Beaten Track”, o coproducție Mobra Films și Ikandi Ireland, precum și documentarul ”Tatăl meu, Lucian Blaga” și lungmetrajul de ficțiune independent”Ca niciodată: A fost odată”. PROFU’ este debutul său regizoral.

Filmul PROFU’ se lansează în 2 octombrie! Duminică, regizorul vine la Bistrița să povestească despre film!

PROFU’a fost încununat de succes anul trecut la Festivalul de la Jihlava (Cehia), unde a fost declarat cel mai bun documentar din Centrul și Estul Europei, juriul motivând că este ”un film esențial, care trebuie să fie văzut în toată lumea”; tot în 2019,la Astra Film Festivaldin Sibiu a câștigat premiul pentrucel mai bun documentar românesc.

Filmul va avea o proiecție specială la Bistrița în prezența regizorului Alex Brendea, care va dialoga cu spectatorii duminică, 4 octombrie, de la ora 19:00, la Happy Cinema (Calea Moldovei, nr. 13A).


În paralel, filmul va rula la Centrul Cultural Dacia din Bistrița după următorul program: vineri (2 octombrie): 17:30; sâmbătă (3 octombrie): 18:15; duminică (4 octombrie): 18:30; luni (5 octombrie): 16:00; miercuri (7 octombrie): 16:10.

PROFU’ a fost declarat cel mai bun documentar din Centrul și Estul Europei la Festivalul de la Jihlava (Cehia), iar la Astra Film Festival din Sibiu a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar românesc.

PROFU’ este o producție Luna Film, fiind distribuit în România de Transilvania Film.

Partener media: AARC – All About Romanian Cinema.

PROFU’, unul dintre cele mai premiate documentare românești, despre un profesor de matematică din Bistrița, se lansează în cinematografele din România începând cu 2 octombrie.

70 views
bookmark icon

One thought on “Filmul „PROFU’ ” se lansează în cinematografe din 2 octombrie! E despre profesorul Ioniță, cel care și-a făcut o sală de clasă în propriul apartament!

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.