Florin Bojor sare-n apărarea preotului Feier, atacat de greco-catolici! Preotul de la Coroana a fost propus cetățean de onoare al Bistriței!

 -  -  1468


Profesorul Florin Bojor a lansat o scrisoare deschisă, prin care consideră că preotul Feier merită să fie cetățean de onoare al Bistriței. Amintim că în mediul on-line a fost lansată o petiție împotriva lui Feier, petiție intitulată Opriți mistificarea trecutului!

Petiția on-line a fost inițiată de Alexandru Toniuc.

Scrisoarea deschisă adresată de Florin Bojor!

„Preotul Nicolae Feier merită să fie cetăţean de onoare al Bistriţei! Scrisoare deschisă către Consiliul Local Bistriţa, către domnul Alexandru Marian Toniuc şi cei 200 de fraţi greco-catolici semnatari ai petiţiei „Opriţi mistificarea trecutului!”

Nu sunt un fan al părintelui Nicolae Feier, dar nu pot să tac văzând cum o propunere cetăţenească de acordare a titlului de cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa preotului Nicolae Feier, devine armă în lupta dintre greco-catolici şi ortodocşi pentru cea mai cunoscută biserică românească din Bistriţa, numită „la Coroana”. Cu toţi ştim că părintele Nicolae Feier este un scriitor original în interpretarea istoriei şi cui nu-i convin tezele lui nu are decât să scrie cărţi de combatere a acestor teze.

Pentru asta s-a murit la Revoluţie, ca să avem libertatea de a scrie ceea ce credem că este drept şi bun, inclusiv despre istorie şi de asemenea, pentru a putea critica şi a fi criticaţi. Nu se cade în relativism atâta vreme cât fiecare caută argumente pertinente în a-şi apăra crezul, dar se cade în totalitarism, când o propunere cetăţenească de acordare a titlului de onoare unui bistriţean se încearcă a fi oprită prin argumente de intoleranţă faţă de crezul istoric al respectivului scriitor.

Se cade în răzbunare când titlul scriitorului este contestat pe motiv că ar sluji într-o „biserică furată a greco-catolicilor”, deşi instanţa s-a pronunţat în acest caz definitiv, dând biserica ortodocşilor. În cele din urmă, preotul Nicolea Feier merită titlul de onoare pentru originalitatea ideilor sale, tăria şi consecvenţa cu care şi le apără, pentru ridicarea monumentului „Panteonul Bistriţei”, pentru promovarea Bistriţei la mii şi mii de turişti români şi străini care de 30 de ani vizitează biserica de „la Coroana”, pentru bunul nume de care se bucură în rândul majorităţii bistriţenilor.

Preotul Nicoale Feier nu are nevoie de acest titlu, are un nume, auditoriul lui şi o credibilitate construită într-o viaţă întreagă dedicată slujirii comunităţii bistriţene, dar nu se cade ca absolutismul şi neîngăduinţa ideologică din petiţia „Opriţi mistificarea trecutului!” să împiedice recunoştinţa pe care o simt atâţia şi atâţia bistriţeni. „

Prof. Florin I. Bojor

1267820cookie-checkFlorin Bojor sare-n apărarea preotului Feier, atacat de greco-catolici! Preotul de la Coroana a fost propus cetățean de onoare al Bistriței!
0 notes
593 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.