Focar de COVID-19 la Penitenciarul Bistrița; doi angajați și mai bine de 60 de deținuți sunt infectați cu virusul SARS-CoV-2

 -  -  11134


Un focar de COVID-19 a fost depistat la nivelul județului Bistrița-Năsăud, la Penitenciarul Bistrița. UPDATE: Penitenciarul Bistrița confirmă focarul de COVID-19.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, peste 60 de deținuți și angajați ai instituției au fost confirmați pozitiv cu infecții cu noul coronavirus.

Avem un număr total de 63 de cazuri de COVID-19 în Penitenciarul Bistrița, fiind vorba despre doi angajați și 61 de deținuți. Primul a fost confirmat un angajat al instituției, după care au fost testați și toți deținuții. Cei 61 au ieșit pozitiv”, a declarat directorul DSP Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu.

Sursa citată a mai precizat că deținuții confirmați pozitiv au fost izolați de celelalte persoane private de libertate și că starea lor de sănătate este bună, majoritatea fiind vaccinați împotriva COVID-19. În niciunul dintre cazuri nu s-a impus internarea în spital, pacienții fiind supravegheați de personalul medical al unității de detenție.

De asemenea, și restul efectivului de deţinuţi este permanent monitorizat de personalul medical.

În Penitenciarul Bistrița, la data de 18 octombrie, există încarcerate 444 de persoane.

Acesta este singurul focar de COVID-19 confirmat la ora actuală în județul Bistrița-Năsăud.

ACTUALIZARE

Printr-un comunicat de presă, Penitenciarul Bistrița a făcut o serie de precizări în legătură cu focarul de COVID-19 confirmat în cadrul unității. Astfel, instituția a precizat că în total sunt 65 de cazuri, 63 în rândul deținuților și încă două în rândul angajaților.

”Vă informăm că, miercuri, 13.10.2021, doi deținuți custodiați de către Penitenciarul Bistrița care aveau simptomatologie specifică, au fost confirmați pozitiv la testul efectuat pentru SARS-CoV-2. Având în vedere situația epidemiologică existentă, s-a procedat la testarea în masă a deținuților în zilele de 14 și 15.10.2021, rezultatul final fiind de 63 de deținuți confirmați pozitiv. De asemenea, în urma testărilor efectuate la nivelul unității, au fost depistați pozitiv și doi polițiști de penitenciare. Deținuții confirmați pozitiv au fost repartizați în camere separate, fiind supravegheați în permanență de către personalul medical al unității. Starea de sănătate a deținuților confirmați pozitiv este bună, majoritatea fiind asimptomatici. Menționăm că procentul de vaccinare al deținuților este de 88%”, se arată în comunicatul Penitenciarului Bistrița.

Totodată, reprezentanții unității de detenție mai precizează că, din punct de vedere administrativ, au fost întreprinse atât măsuri de informare a Direcției de Sănătate Publică Bistrița, precum și demersuri stabilite prin planurile de măsuri adoptate la nivelul sistemului penitenciar, intensificarea triajului epidemiologic al cadrelor, monitorizarea medicală permanentă a tuturor persoanelor custodiate, dezinfectarea tuturor spațiilor.

S-au făcut demersuri pentru transferarea tuturor deținuților confirmați pozitiv, această activitate fiind în desfășurare.

Activitatea unității se desfășoară în condiții optime, nefiind înregistrate disfuncționalități. Starea de spirit a deținuților este corespunzatoare.

Sursa de infectare, necunoscută, va fi stabilită în urma anchetei epidemiologice, proces aflat în curs de derulare.

1 notes
259 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *